nieuws

Meer steun voor Europese bouw

Geen categorie

De Belgische Europarlementariër Guy Verhofstadt vindt dat de bouwsector moet worden ondersteund vanuit de Europese Unie. De voormalige Belgische premier lanceerde gisteren vier voorstellen waarmee hij deze economisch belangrijke bedrijfstak extra steun in de rug geven.

Meer steun voor Europese bouw

Zo bepleit hij een Europese strategie om te onderhandelen over de wereldprijzen voor bouwmaterialen. “In Europa staan we daar huiverig tegenover. Maar China doet het en ook de Verenigde Staten. Waarom zouden wij dan vasthouden aan 27 aparte onderhandelingen in plaats van één sterke Europese positie in te nemen?”, vraagt hij zich retorisch af.

Daarnaast pleit hij voor gemakkelijker toegang voor de bouw tot de Europese fondsen en het geld van de Europese Investeringsbank (EIB). “Ik ben ervan overtuigd dat dit het juiste moment is om deze fondsen te gebruiken voor de opbouw van de economische infrastructuur die we in de nabije toekomst hard nodig zullen hebben”, aldus Verhofstadt.

Ook vind hij dat de Europese Commissie een pleidooi moet houden om het budget voor de bouw in het economisch herstelplan te verhogen. “En dat dan met nadruk op investeringen die goed zijn voor het midden- en kleinbedrijf, 95 procent van de bedrijfstak in Europa”, zei hij.

Ten slotte vraagt hij om speciale aandacht voor de nieuwe lidstaten waar de bouwsector zo mogelijk nog belangrijker is dan in de traditionele EU landen. “Deze landen zijn het hardst getroffen door de financiële crisis”, aldus Verhofstadt.

Daarnaast wil de liberale politicus snel de financiële sector op orde brengen. Dat is nodig om economische groei te kunnen genereren. “Voordat we kunnen groeien, moeten we het vertrouwen herstellen in onze economie en in ons financieel systeem. Zonder dat laatste zal geen sprake zijn van herstel.” Snel handelen acht hij noodzakelijk. “Als we dat niet doen, zal Europa achterblijven. Onze keuze is derhalve het museum van de wereld te worden of uit te groeien tot de eerste economie.”

Reageer op dit artikel