nieuws

Kennisuitwisseling leidt tot duurzaamheid in Afrika

Geen categorie

Het Amsterdamse bureau Blok Kats van Veen architecten en Maïssa Architectures uit Gabon hebben een interculturele samenwerking waarin hun Europese en Afrikaanse kennis wordt gedeeld. Op dit moment werken zij gezamenlijk aan een duurzaam nieuwbouwplan voor de Universiteit Campus Mouila in Gabon.

Kennisuitwisseling leidt tot duurzaamheid in Afrika

 

 

 

 

Met de nieuwe campus wil de Gabonese overheid de studenten die in het buitenland studeren (60 procent) een goed geoutilleerde campus bieden waarmee het land zijn kenniseconomie in eigen land wil ontwikkelen.

Het ontwerp voor de Universiteits Campus Mouila omvat een masterplan, ontwerpen voor diverse faculteitsgebouwen, huisvesting voor studenten, leraren en staf, kantoren, een auditoriumgebouw, een bibliotheekgebouw, en sport- en ontspanningsvoorzieningen. De inrichting van de publieke ruimte en de landschappelijke inpassing is onderdeel van het plan.

Blok van Veen in Afrika

Duurzaam plan

Een intensieve en integrale aanpak met Nederlandse en Gabonese deskundigen op het gebied van klimaat, energie, constructie, fysica en architectuur heeft geleid tot een duurzaam plan. Het tropisch klimaat is van grote invloed op het project. Om tot een extreem laag energieverbruik te komen, is naast slimme oriëntatie en positionering van de gebouwen, veel gebruik gemaakt van indirect daglicht en natuurlijke ventilatie. Daarnaast zijn innovatieve oplossingen toegepast, zoals koeling met behulp van rivierwater, betonkernactivering, energielevering door hydropower, een biogasinstallatie en zonnecellen.

Blok van Veen in Afrika

Meerdere projecten

De samenwerking tussen Blok Kats van Veen en Maïssa Architectures wordt momenteel verder uitgebreid in andere projecten en prijsvragen waaronder het ontwerp voor het Ramses Park te Caïro en een kinderziekenhuis in Rwanda.

Jean Pierre Maïssa en Robert van Kats presenteerden hun projecten tijdens de 3e African Perspectives conferentie in Pretoria, Zuid Afrika.

Als adviseur zijn onder andere betrokken Pieters Bouwtechniek, Ingenieursbureau Knipscheer, Tocardo Tidal Energy, Setaur Topographie, Geri Geotechnique.

 

Reageer op dit artikel