nieuws

Intreerede van hoogleraar designgeschiedenis J.W. Drukker

Geen categorie

Op 3 december spreekt J.W. Drukker zijn intreerede uit als hoogleraar Designgeschiedenis aan de Universiteit Twente. Doorgaans kijkt Drukker naar het verleden, maar tijdens zijn oratie kijkt hij vooruit. Aan de hand van trends voorspelt de hoogleraar de toekomst van het industrieel ontwerpen. Zo raakt de oerwet – form follows function – in onbruik en maakt zij plaats voor interface design.

Intreerede van hoogleraar designgeschiedenis J.W. Drukker

Sinds de 18e eeuw zijn er drie technologische tsunami’s geweest, vertelt Drukker tijdens zijn oratie. Hij doelt hiermee op periodes waarin de technologische ontwikkeling sterk toeneemt en waarbij de maatschappij als gevolg van die ontwikkelingen diepgaand verandert. Momenteel zitten we midden in de derde tsunami. Deze wordt veroorzaakt door miniaturisering, elektronisering en digitalisering van informatie.

Volgens Drukker is de toekomst doorgaans nauwelijks te voorspellen, maar kunnen we als zo’n tsunami een zeker momentum heeft bereikt, tot op zekere hoogte de verdere ontwikkeling voorspellen. Hij doet in zijn intreerede daarom een aantal voorspellingen over de toekomst van zijn vakgebied: de designgeschiedenis.

Volgens Drukker verdwijnt de wet form follows function naar de achtergrond omdat – als gevolg van miniaturisering en elektronisering – steeds minder producten ‘van nature’ nog feedback geven over hun functioneren. Zo vertelt Drukker over zijn verwarmingsketel: “Deze apparaten zijn zo stil geworden, dat ik niet meer kan horen of de ketel nog werkt. Daarom heeft het apparaat een schermpje gekregen dat mij vertelt of het apparaat aan staat of niet.”

Hetzelfde geldt voor de computer. Op het moment dat je het beeldscherm afkoppelt, functioneert de computer nog even goed als zonder. De computer zelf heeft dus geen probleem, de gebruiker weet zich echter geen raad meer met het apparaat. Het interfacedesign gaat om het ontwerpen van ‘aparte’ communicatiesystemen die de gebruiker informeren wat een machine doet.

De rede ‘Things to come; een economisch-historische visie op de toekomst van het industrieel ontwerpen’ is vanaf 4 december beschikbaar.

 

Reageer op dit artikel