nieuws

Hollandse architectuurapplicaties

Geen categorie

Met de ‘Architecture’ app is de tweede architectuurapplicatie voor Smartphones van Nederlandse bodem gelanceerd. Eerder dit jaar introduceerde Mimoa al haar LAYAR augmented reality applicatie. Naar verwachting komt het NAi in februari 2010 met SARA, een andere LAYAR applicatie die informatie over gebouwen in de stad Rotterdam moet ontsluiten. Tijd om je af te vragen welke van deze applicaties het meest levensvatbaar is.

Hollandse architectuurapplicaties

‘Architecture’ functioneert als een architectuurgids met projecten van 165 architecten in 270 steden wereldwijd. Van Le Corbusier en Mies van der Rohe tot Sanaa en OMA. Van Oscar Niemeyer en Frank Lloyd Wright tot Morphosis en Peter Zumthor. De op GPS gebaseerde gids vertelt waar zich de meest interessante gebouwen nabij bevinden. Per project zijn twee foto’s, een projectbeschrijving, het adres, eventueel een website, een routebeschrijving en waar mogelijk Google Streetview beschikbaar.

Volume en kwaliteit

Een architectuurgids-applicatie op je smartphone heeft overduidelijke voordelen ten opzichte van de traditionele boekvorm. Je hebt het ten allen tijde bij je en selecteert door middel van je GPS-positie direct de informatie die voor jou relevant is.

Tot zover de voordelen. Een kort rekensommetje leert dat de ‘Architecture’ app informatie van vijfhonderd tot zeshonderd projecten wereldwijd ontsluit. Hiermee is de kans uiterst gering dat je ergens ter wereld op een gebouw stuit dat in ‘Architecture’ een vermelding heeft. Ter vergelijking: de Architectuurgids 1980-nu richt zich specifiek op Nederland en behandelt 400 projecten.

MIMOA

De dames van MIMOA hebben dat slimmer aangepakt. Alhoewel een gebruiker op de blog van hun website www.mimoa.eu moppert dat er te weinig projecten in hun LAYAR app zijn opgenomen, beschikt MIMOA over een database waarin een paar duizend projecten zijn opgenomen en die steeds wordt aangevuld door vaste bezoekers van de site. Vooral deze ‘user generated content’ aanpak lijkt een noodzakelijke voorwaarde om de slag te winnen. En, niet onbelangrijk, de applicatie is gratis te downloaden, terwijl de ‘architecture’ applicatie drie euro kost na een proefperiode.

SARA

De SARA applicatie van het NAi lijkt wat betreft diepgang de slag te winnen. De aankondiging op de website van het NAi legt de lat in ieder geval erg hoog. Niet alleen moet het mogelijk worden foto’s en videomateriaal op te vragen, ook 3D-modellen, maquettes en overige wetenswaardigheden van het geselecteerde gebouw zullen worden ontsloten. Er is niet alleen informatie beschikbaar over de huidige architectuur, maar ook over wat er voorheen op deze plek heeft gestaan of wat de toekomstplannen zijn. Vooralsnog is de applicatie beperkt tot de stad Rotterdam, in de toekomst zullen ook andere grote steden in Nederland op een dergelijke wijze in SARA worden ingevoerd. Binnen een periode van 5 jaar zal SARA volgens het NAi uitgroeien tot een complete nationale architectuurgids.

zwakke schakel

Om de nobele ambities van SARA waar te maken, zullen veel verschillende partijen, zoals gemeente-archieven en andere erfgoedinstellingen, moeten samenwerken. Dit is gelijk ook de zwakste schakel in het hele plan. De tijd zal het leren, maar als het lukt, zal Rotterdam een walhalla zijn voor architecten die zich de laatste generatie smartphones kunnen veroorloven.

 

Reageer op dit artikel