nieuws

Dubai Fata Morgana?

Geen categorie

Nu de economische crisis ook Dubai heeft getroffen en projecten niet verder uit het zand komen, worden de gevolgen voor de betrokken partijen merkbaar. Zo ook voor het vastgoedbedrijf Nakheel dat afgelopen woensdag een verlies van 13,4 miljar dirham (2,5 miljard euro), aankondigde.

Dubai Fata Morgana?

Nakheel was onder meer betrokken bij de aanleg van de palmvormige eilanden voor de kust van Dubai. Dat project zette het emiraat in het Midden-Oosten in één klap op de wereldkaart. Dubai liet echter twee weken geleden weten dat zijn belangrijkste investeringsvehikel, Dubai World, voorlopig geen schulden zal aflossen. Nakheel behoort tot Dubai World, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van 59 miljard dollar.

Kelderende omzet

De projectontwikkelaar zag zijn omzet in het afgelopen halfjaar met 78 procent kelderen tot 1,97 miljard dirham (364 miljoen euro). Op de eigen grondportefeuille en enkele projecten werd ruim 12 miljard dirham (2,2 miljard euro) afgeschreven, omdat de prijzen van vastgoed zijn ingestort.

De mededeling van Dubai World om schulden in ieder geval tot eind mei niet meer af te lossen, blijft investeerders in Dubai hard treffen. De beurs in het emiraat daalde woensdag ruim 6 procent en heeft nu alle winsten die eerder dit jaar zijn geboekt, prijsgegeven.

Emaar

 Een andere grote projectontwikkelaar, Emaar, liet woensdag weten een fusie met overheidsbedrijf Dubai Holding niet door te zetten. Het enkele maanden geleden gepresenteerde plan is economisch niet haalbaar, aldus Emaar in een verklaring.

Reageer op dit artikel