nieuws

De duurzame stad

Geen categorie

Welke rol kan duurzaamheid spelen in de stedebouw? Doepel Strijkers Architects, ZUS, 2012Architecten, VHP en Julien de Smet Architects hebben dit onderzocht door voor ‘de duurzame stad van de toekomst’ een ontwerp te maken. Dit hebben de bureaus gedaan in opdracht van het Atelier Rijksbouwmeester / VROM en het Planbureau voor de Leefomgeving.

De duurzame stad

 

 

Vergelijkbaar zijn de verschillende visies niet, want ze hebben allemaal betrekking op een andere locatie in Nederland. Wel worden tal van mogelijkheden boden, die de betreffende steden kunnen inspireren tot het verduurzamen van hun stad.

Eén van de meest verregaande plannen was het ontwerp van Doepel Strijker Architects voor Merwe Vierhavens in Rotterdam. Het bureau heeft het gebied getransformeerd tot een autarkische wijk die zelfs voedsel en energie aan de rest van Rotterdam kan leveren.

Julien de Smet Architects hanteerde het meest radicale uitgangspunt, namelijk dat Nederland uiteindelijk onderloopt als gevolg van de stijgende waterspiegel. Het bureau heeft daarom om Tilburg een dijklichaam ontworpen, dat tevens ingezet kan worden om te recreëren en energie op te wekken en verdelen.

De vijf ontwerpen zijn nog het hele jaar in een rijzende expositie langs verschillende gemeentes in het hele land te zien. Ook wordt een publicatie uitgebracht.

 

Reageer op dit artikel