nieuws

Architecten buigen zich over het horloge

Geen categorie

Steeds meer architecten worden door horlogemerken gevraagd een horloge te ontwerpen. Onlangs trad de Britse architect Will Alsop in de voetsporen van Frank Lloyd Wright, Michael Graves, Charles en Ray Eames en Richard Meier. Alsop ontwierp de Daytimer voor de horlogecollectie van het Italiaanse designmerk Alessi.

De collectie Alessi Watches wordt gemaakt in samenwerking met de Japanse horlogefabrikant Seiko. Voor Alsop is dit zijn tweede project voor Alessi, na de Tea & Coffee Towers in 2003. De Daytimer heeft een kast en band van polyurethaan, die verkrijgbaar zijn in rood, groen, paars en zwart. Het zwarte scherm heeft een blauwe digitale display. Volgens Alessi is aan de kleuren goed te zien dat Alsop bezig is met zijn nieuwe carrière als schilder.

Mario Botta voor Pierre Junod

Voor de horlogecollectie wist Alessi al eerder architecten als Wiel Arets en Hani Rashid, net als een keur aan andere ontwerpers, te strikken.

Richard Meier voor Pierre Junod

Het Zwitserse horlogemerk Pierre Junod lijfde al eerder Mario Botta en Richard Meier in, evenals Michael Graves, die ook voor Alessi en andere merken horloges ontwierp.

Michael Graves voor Pierre Junod Frank Lloyd Wright ontwierp diverse horloges voor het merk Bulova, variërend van strakke stalen exemplaren als de Wright Willits Watch tot de speels gekleurde Cabaret China Watch. Voor dit laatste horloge liet Wright zich inspireren door de Cabaret-eetzaal van het Imperial Hotel in Tokio.

 Willits Watch van Frank LLoyd Wright voor Bulova

Charles en Ray Eames maakten de Collage Watch voor Acme Studios in de jaren zestig, uitgegeven door hun Eames Office.

 Collage Watch van Charles en Ray Eames voor Acme Studio

Tot slot een horloge van een ontwerper, geen architect, maar toch het vermelden waard vanwege het duidelijke handschrift: Hu van Ross Lovegrove voor Issey Miyake, de Japanse modeontwerper.

Hu van Ross Lovegrove voor Issey Miyake

Reageer op dit artikel