nieuws

Aantrekkelijke steden

Geen categorie

Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen en Maastricht behoren tot de aantrekkelijkste steden van Nederland. In deze steden willen mensen graag wonen vanwege de gunstige ligging, goede voorzieningen als cultuur, veiligheid en de kwaliteit van de woningvoorraad. Aan dergelijke gemeenten gaat niet alleen de bevolkingskrimp voorbij, ook doen ze het economisch beter. Dit concludeert Gerard Marlet in zijn proefschrift De Aantrekkelijke Stad waarop hij vrijdag hoopt te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Aantrekkelijke steden

Terwijl Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen en Maastricht de hoogste attractiewaarde hebben, hebben nieuwe steden als Spijkenisse, Nieuwegein en Almere hun inwoners het minst te bieden volgens de index van Marlet. Deze gemeenten zijn gevoeliger voor bevolkingskrimp en economische rampspoed dan aantrekkelijker gemeenten. Dat deze gemeenten, zoals Spijkenisse en Almere gedurende de afgelopen decennia flink zijn gegroeid, is geen garantie voor verder succes.

Reageer op dit artikel