nieuws

Winnend groen beton slaat CO2 op

Geen categorie

De Zwitserse ingenieur Frank Bucher heeft de ideeënprijsvraag ‘Groen Beton – in de kiem gescoord’ gewonnen met zijn beton-idee Xiriton. Xiriton is een procédé waarbij een grote hoeveelheid CO2 duurzaam kan worden opgeslagen in beton. De winnaar kreeg gisteravond op de Betondag in Rotterdam een cheque ter waarde van 5000 euro.

Winnend groen beton slaat CO2 op

Bucher woont sinds 2004 in het Friese dorp Stiens. In de eerste resultaten met Xiriton zijn snippers olifantsgras (Miscanthus) als alternatief toeslagmateriaal gebruikt. Deze snelgroeiende plantensoort absorbeert extreem veel CO2 uit de lucht. De taaie snippers zijn als vezels ter vervanging van zand en grind bruikbaar in beton, waardoor het beton ook nog veel lichter wordt en een zekere taaiheid krijgt.

Architect Huub Swillens uit Eindhoven kreeg een eervolle vermelding voor zijn inzending Mu.Re, een concept voor eindeloos herbruikbare bouwelementen.

Alle 51 inzendingen zijn gedocumenteerd in een boekje, dat als download te verkrijgen is op de websites www.cementenbeton.nl en www.indekiemgescoord.n.

Reageer op dit artikel