nieuws

Winnaars Aluminium in Renovatieprijs

Geen categorie

De Torenflat in Zeist door Frowijn de Roos Architecten (Zeist) heeft de Europese Aluminium in Renovatieprijs gewonnen in de categorie Energie-efficiëntie, woningbouw (ex aequo). De hoofdprijzen gingen naar De LoftLiving Ackermannfabriek in Augsburg (D) door Nething Generalplaner Architekten (Ulm/Neu-Ulm) (woningebouw) en de Corriere della Sera in Milaan (I) door Gregotti Associati International Architects (Milaan) (utiliteitsbouw). De residentie Huybens Otten door Mattelaer Oosters Architecten uit Heverlee (B) won in de categorie kleinschalige residentiële renovaties.

 De Torenflat in Zeist telt 484 apartmenten op negentien verdiepingen. Een van de belangrijke doelen bij de renovatie, die is uitgevoerd terwijl de woningen bewoond werden, was om de koudebruggen te verhelpen. Frowijn de Roos Architecten heeft dit opgelost door het hele gebouw in te pakken in een extra schil van glas en aluminium. De jury: “Deze tweede huid verlengt de potentiële levensduur van de flat aanzienlijk en de geprefabriceerde aluminium gevelelementen zijn goed gekozen. Zij maakten het mogelijk om de appartementen in slechts een dag per stuk een nieuwe gevel te geven. Dit project is een voorbeeld voor renovaties in de toekomst.”

residentie Huybens Otten

Bij de residentie Huybens Otten, een verbouwing van een vrijstaande woning uit de jaren ’50, is de slecht gepositioneerde achterbouw vervangen door een licht aluminium volume op een betonnen sokkel, waarbij één zijde zweeft boven het terrein en de helling naar de kelder. In de oude woning trekt de uitbreiding zich los door een lichtstraat. Deze breuk met de bestaande woning wordt geaccentueerd door de keuze voor aluminium golfplaten als gevelbekleding. Door het gebruik van kleine golfjes (15/40mm) verdwijnt de connotatie met het industriële en geeft het een eigen modern karakter aan de woning.

 LoftLiving Ackermannfabriek

De LoftLiving Ackermannfabriek

 Corriere della Sera

Corriere della Sera

Overige prijzen

Utiliteitsbouw – kleinschalige renovaties
Bibliotheek Elsa Morante, Lonate Seppino (I)
DAP Studio architecten, Milaan

Utiliteitsbouw – dakoplossingen
Hochschule für bildende Künste, Dresden (D)
CODE UNIQUE Architekten, Dresden

Utiliteitsbouw – innovatie design
10 Hills Place, Londen (UK)
Amanda Levete Architects, Londen

Energie efficiëncy (ex aequo) Utiliteitsbouw
GebouwENERGIA, Parijs (F)
Architecte DTAAC, Parijs

 www.aluminium-award.eu/2009

Reageer op dit artikel