nieuws

Uitreiking Lensvelt de Architect Interieurprijs

Geen categorie

Hadassah de Boer kondigt namens de jury de zes genomineerden aan. Strakke jongens in witte kleding showen over een groene loper ‘mood boards’ van de zes projecten. Tegelijkertijd wordt op de achtergrond een videopresentatie getoond van het project, met een voice over van De Boer, die de projecten toelicht. Na deze enerverende show worden Harry Abels en Hans Lensvelt uitgenodigd op het podium.

Uitreiking Lensvelt de Architect Interieurprijs

Abels zegt dat hij erg tevreden is over de kwaliteit van de nominaties. Ze hebben allemaal hun sterke punten. Alle projecten ligt hij even kort toe. Hij prijst Woonhuis Parksite door Doepel Strijkers Architecten en LEX-Architecten om het feit dat het een kleinschalig prachtig uitgewerkt ontwerp is dat vooral conceptueel heel sterk is.

Kantoor Gummo door i29 vindt hij een geweldig voorbeeld van guerilla architectuur. Daarnaast is hij onder de indruk van het feit dat de ontwerpers in korte tijd, 2 jaar, een interieur hebben gemaakt dat staat als een huis.

 Hans Lensvelt vertelt over het plezier wat hij beleeft aan de juryberaadslaging Hans Lensvelt vertelt over het plezier wat hij beleeft aan de juryberaadslaging.

Wat hem direct opviel toen hij De Scholengemeenschap Panta Rhei (door i 29 en Snelder Architecten) binnen kwam, was dat de leerlingen zo trots zijn op hun school. Ze gaan met al het meubilair heel voorzichtig op. Zo zie je maar dat met een goed ontwerp ook goed wordt omgegaan, zelfs door leerlingen van een middelbare school.

Hij complimenteert Martine de Maeseneer met het Bronks Jeugdtheater. Hij vindt dat ze op een geweldige manier de complexiteit van de opgave heeft vormgegeven.

De Raad van State door Merkx + Girod Architecten prijst hij om de prachtige detaillering. Hij zegt dat het bureau de lastige opgave ruimtelijke goed heeft opgelost. Architectuur en interieurarchitectuur lijken hier één.

Hij vindt het knap dat door de realisatie van The Why Factory Tribune (door MVRDV met Richard Hutten) de faculteit Bouwkunde van de TU Delft opnieuw zo in de kijker is komen te staan.

Hij eindigt zijn verhaal met de uitspraak dat alle projecten tonen dat interieurarchitectuur een volwaardig vak is geworden. Vervolgens laat hij Lensvelt aan het woord. Hij meldt dat het heel moeilijk was een keuze te maken, omdat elk project zijn eigen kwaliteiten heeft.

Daarna trekt hij samen met Abels de mystery cover van een grote blow up van de Architect. Eronder komt een foto van de Why Factory te voorschijn. Abels licht toe dat MVRDV met Richard Hutten hebben gewonnen omdat ze een icoon hebben gemaakt die het oude gebouw totaal heeft veranderd. In korte tijd is een stukje vakmanschap gerealiseerd.

 Richard Hutten en Anton Wubbe van MVRDV nemen juichend de LAi-prijs in ontvangst.
Richard Hutten en Anton Wubben van MVRDV nemen juichend de LAi-prijs in ontvangst.

Hutten reageert enthousiast en zegt dat hij het super vindt dat hij, na drie keer op het podium te hebben gestaan, eindelijk gewonnen heeft. Wat hij nog even opmerkt is dat het toch wel interessant is dat een architect en een industrieel ontwerper deze interieurprijs hebben gewonnen.

Reageer op dit artikel