nieuws

Slingeren over nieuwe brug van Olafur Eliasson

Geen categorie

De Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson heeft een brug ontworpen die een slingerpad zal creëren over het Christianshavns Kanaal in Kopenhagen. De Cirkelbroen (de cirkelbrug) verbindt Christiansbro met Applebys Plads. Vanaf 2012, wanneer de brug wordt opgeleverd, kunnen bewoners en bezoekers voor het eerst rond Kopenhagens binnenhaven lopen en fietsen.

Slingeren over nieuwe brug van Olafur Eliasson

 

Olafur Eliasson: “Ik hoop dat mensen op de brug gaan verblijven, dat ze hem gebruiken als een plein. In tegenstelling tot de lange, rechte pier zal de slingerende brug de mensen afremmen en zo motiveren om hun aandacht op andere dingen te richten dan hun einddoel. De brug biedt niet de snelste route naar de overkant, maar zorgt er door zijn vorm voor dat men steeds een net ander uitzicht heeft op de stad.”

cirkelbroen Olafur Eliasson

Eliasson heeft de zeilboot als uitgangspunt genomen voor zijn ontwerp. Cirkelbroen bestaat uit vijf ronde platforms van verschillende grootte, elk voorzien van een mast. De 32 meter lange brug kost ongeveer 4,2 miljoen euro. Kopenhagen krijgt de brug van Nordea, een stichting die goed leven wil bevorderen op het gebied van gezondheid, sport, beweging, natuur en cultuur.

cirkelbroen Olafur Eliasson

Reageer op dit artikel