nieuws

Shenzhen Medular Pavilion in aanbouw

Geen categorie

Deze week begint de bouw van het ‘Medular Pavilion’ voor de SZHK-biënnale in Shenzhen, China. Het ontwerp is afkomstig van Maurer United Architects.

Shenzhen Medular Pavilion in aanbouw

 

 

 

 

De titel ‘Medular Pavilion’ verwijst naar de woorden ‘medulla’ (ruggenmerg) en ‘modular’ (modulair). Het paviljoen moet bezoekers van de biënnale een ruimte bieden waar ze kunnen zitten om te lezen of zich te ontspannen – een moment van bezinning. Het ontwerp van het paviljoen keert terug naar de fundamenten van de architectuur en bouw: een serie bomenrijen. Samen vormen de boomtoppen een dak dat beschutting geeft. Tegelijkertijd hebben de boomtoppen de vorm van enorme lampenkappen. Tussen de boomstammen zijn gordijnen geplaatst. Deze twee elementen verwijzen naar woonactiviteiten, zoals binnenshuis rusten, mediteren of lezen. Dit spel van connotaties wordt zorgvuldig vertaald in de structuur van een artificieel park op menselijke schaal dat is gelegen op het Civic Square van Shenzen. Het ontwerp genereert een serie gelaagde betekenissen die leesbaar zijn voor een breed publiek.
Het bouwproces is te volgen via: http://www.maurerunited.com/blog/

Shenzhen Medular Pavillion door MUA

SZHK-biënnale

De ‘Shenzhen Hongkong Bi-city Biennale 2009 of Urbanism/Architecture’ wordt georganiseerd rondom het thema ‘stadsmobilisatie’. Het doel is het testen van de mogelijkheid van een grootschalige, effectieve sociale mobilisatie in een tijd waarin het ontbreekt aan centrale macht, spirituele solidariteit en praktische organisatie. Het ontwerp van hedendaagse steden gaat niet alleen over de functionele planning van straten en woon- of kantoorblokken of de opstelling van gebouwen, maar ook over de organisatie en coördinatie van de mensen die er leven en de evenementen die er plaatsvinden. Ook de belangenverdeling verdient uitvoerige aandacht. Stedenbouwkundigen en architecten hebben lange tijd hun aandacht gevestigd op het bebouwen van fysieke ruimtes en hebben zelden gelet op de sociaal structuren, de belangen van de gemeenschap en de politieke werkelijkheid achter deze steden en gebouwen. Dit jaar is het doel van de biënnale het mobiliseren van stedenbouwkundigen en architecten om hun sociale identiteit en professionele rol te heroverwegen. Artiesten, auteurs, muzikanten, filmmakers, denkers, sociale activisten, politici en burgers zijn gevraagd om hun intellectuele ondersteuning aan te bieden. De biënnale is van 6 december 2009 tot 23 januari 2010.

Maurer paviljoen in Shenzhen

Andere Nederlandse deelnemers zijn: Neville Mars (DCF), Rem Koolhaas (OMA), Lara Almarcegui, Michiel Hulshof en Daan Roggeveen en anderen.

 www.szhkbiënnale.org

 

Reageer op dit artikel