nieuws

Proces vastgoedfraude begint

Geen categorie

Vandaag begint bij de rechtbank in Haarlem de eerste fase van het vastgoedfraude proces rond het Philips Pensioenfonds en het voormalige Bouwfonds.

Proces vastgoedfraude begint

De twee directeuren en aandeelhouders van Willemsen Minderman uit Capelle aan den IJssel worden vandaag ter verantwoording geroepen over hun rol in de grote fraudezaak, genaamd Klimop, die als belangrijkste verdachten de ontwikkelaars Jan van Vlijmen, Nico Vijsma, Cees Hakstege, Will Frencken en Rob Lagaunne kent, maar ook architect Rene Steevensz.

Het Openbaar Ministerie zal tegen Maarten Minderman en Rob Willemsen ten laste leggen dat zij het mogelijk hebben gemaakt om bij drie vastgoedprojecten van Bouwfonds in totaal 17,5 miljoen euro te ontvreemden. Het grootste deel van dit geld kwam uiteindelijk terecht bij Van Vlijmen en Vijsma, maar ook bij andere bekenden uit de vastgoedwereld, zoals Harry Mens en Oliver Lambert. Beide aangeklaagden hebben tijdens hun verhoor schuld bekend.

Deze eerste fase wordt volgend jaar – en mogelijk pas in 2011 – gevolgd door een proces tegen de echte hoofdverdachten in deze meest spraakmakende fraudezaak in de recente Nederlandse geschiedenis. Minderman en Willemsen worden onder meer valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Reageer op dit artikel