nieuws

Olivier Bastin Brussels Bouwmeester

Geen categorie

Elf jaar na Vlaanderen heeft nu ook het Brussels Gewest een eigen bouwmeester. Olivier Bastin gaat de komende vijf jaar de kar trekken en alle ontwerpen voor overheidsgebouwen moeten door hem worden gefiatteerd. Voor privé-projecten, die in Brussel goed zijn voor negentig procent van de opdrachten, is de nieuwe bouwmeester niet bevoegd.

Olivier Bastin Brussels Bouwmeester

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad voordat de zoektocht naar een eigen bouwmeester voor Brussel tot stand kwam. Elf jaar geleden stelde Vlaanderen haar eerste bouwmeester aan, maar pas in 2004 toen de Brusselse meerderheidspartijen in het regeerakkoord het eens werden over de aanduiding van een bouwmeester, is de eerste aanzet gegeven in de zoektocht naar een voor de Belgische hoofdstad. De eigenlijke selectieprocedure is pas opgestart aan het einde van de regeerperiode. Belangrijke voorwaarde was een openheid voor Brussel als Europese hoofdstad.

De keuze is gevallen op Olivier Bastin, die in Sint-Jans-Molenbeek de scepter zwaait over zijn eigen bureau L’Escaut. Hij volgde de architectuuropleiding in Doornik. Bastin richt zich op de culturele wereld, vorm is belangrijk, maar evenzo het sociale en het respect voor de openbare ruimte. Voor de Brusselaren is hij geen onbekende, zo tekende hij voor het ontwerp van het Théâtre National aan de Emile Jacqmainlaan, de nieuwe cultuurzaal Soignies en het skatepark bij Recyclart. Ook het fotomuseum in Charleroi, onder de rook van Brussel is van zijn hand en in 2008 tekenden het bureau voor de scenografie van het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in Zaragoza. Bovendien werkt Bastin mee aan het basisdossier van het wijkcontract van de Maritiemwijk.

Bron: VAi

Reageer op dit artikel