nieuws

Haagse Hogeschool wint Nationale Energie Toekomst Trofee

Geen categorie

De Haagse Hogeschool is de winnaar van de NET-Trofee 2009. Deze prijs is bedoeld voor het beste initiatief op het gebied van energiezuinig wonen en werken in Nederland . De Haagse Hogeschool realiseerde met het gebouw van de Academie voor Technology, Innovation & Society (voorheen de Academie voor Engineering) en de Academie voor ICT & Media, de duurzaamste (hoge)school van Nederland.

Haagse Hogeschool wint Nationale Energie Toekomst Trofee

Het gebouw is neergezet bovenop de kelder van een oud gebouw van de TU Delft en heeft een vloeroppervlak van bijna 15.000 m2. Het parkeerdek heeft een bijzondere rol. In het dek zitten slangetjes, waar water doorheen stroomt. Via deze parkeerdekcollector blijft het dak ijsvrij in de winter, en dient het afgekoelde water voor koeling in de zomer. Het ’s winters afgekoelde water wordt diep in de grond opgeslagen en ’s zomers weer omhoog gepompt. De dependance heeft verder warmtepompen, een PV-systeem, energiezuinige verlichting en het innovatieve regelsysteem Octalix, dat de energievraag optimaal aanstuurt. Dit gebeurt met sensoren die continu de temperatuur, het CO2-gehalte en het energieverbruik in alle ruimtes meten. Al deze duurzame technieken leiden tot een forse besparing van circa 55.000 euro per jaar op de energiekosten en een reductie van de CO2-uitstoot met 65%.

De jury is daarbij van mening dat het bijzonder is dat studenten in het nieuwe gebouw van De Haagse Hogeschool opgeleid worden tot specialisten op het gebied van schone energie en duurzaamheid. Die combinatie is uniek in Nederland.

Op 19 november zal premier Balkenende, als voorzitter van het Innovatieplatform, het gebouw officieel openen.

Jury

De jury, bestaande uit de finalisten van vorig jaar, prijst vooral de wijze waarop De Haagse Hogeschool haar onderwijsfilosofie in dit project heeft vertaald en geïntegreerd met maatschappelijke doelen. Dat maakt het project volgens de jury tot een uitstekend voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kanshebbers

De gemeente Wijchen en woningcorporatie Aramis AlleeWonen behoorden eveneens tot de kanshebbers. De Gelderse gemeente Wijchen realiseerde een sportzaal die minimaal 40% zuiniger is dan vergelijkbare sporthallen, dankzij een geavanceerd gebouwbeheersysteem.

Aramis AlleeWonen wil in Roosendaal 246 bestaande woningen duurzaam renoveren met de energie-efficiënte passiefhuis-technologie. Doel is een forse energiebesparing te realiseren en een reductie van de CO2-uitstoot met 60%-80%. Om te onderzoeken wat de beste manier is om tot een optimaal resultaat te komen, heeft Aramis AlleeWonen drie proefwoningen gerealiseerd.

NET-Trofee

Het ministerie van VROM wil met de NET-Trofee de markt stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen bij het bouwen of verbouwen van panden. Het gaat daarbij niet per definitie om de nieuwste technieken of de grootste energiebesparing. De NET-Trofee , bestaande uit een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk, beloont projecten die zich onderscheiden door een slimme aanpak, bijvoorbeeld door bestaande processen op een nieuwe manier te combineren. Bovendien moet die aanpak gemakkelijk over te nemen zijn door anderen, zodat steeds meer energiebesparing wordt bereikt.

De organisatie van de NET-Trofee is in handen van SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie van het ministerie van Economische Zaken.

Reageer op dit artikel