nieuws

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

Geen categorie

Emile van Vugt and Misak Terzibasiyan van UArchitects reizen morgen af naar Barcelona voor het World Architecture Festival (WAF). Het bureau is genomineerd voor de WAF Architectuurprijs 2009 met hun ontwerp voor Woongebouw Maasberg. Speciaal voor de Architect houden zij een online dagboek bij.

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

Als jong bureau zijn we bijzonder vereerd dat we het Woongebouw Maasberg morgen mogen presenteren voor een internationaal publiek. Toen we de eerste schetsen hiervoor maakten, hadden we niet verwacht dat het genomineerd zou worden voor de WAF architectuurprijs 2009. De hedendaagse internationale architectuur en nieuwe tendensen op het vakgebied worden de komende dagen in Barcelona besproken. Voor een opkomend bureau als UArchitects is het natuurlijk een eer om aanwezig te zijn bij de lezingen, presentaties en discussies en zal het een waardevolle inspiratiebron zijn.

Atypisch Nederlands ontwerp

Ons ontwerp voor het Woongebouw Maasberg in Overloon is geplaatst in de categorie CIVIC en gaat de strijd aan met 14 internationale concurrenten. Wij zijn in deze categorie het enige Nederlandse bureau met een juist atypisch Nederlands ontwerp. De architectuur uit ons land staat internationaal hoog aangeschreven vanwege vernieuwende concepten. Het woongebouw Maasberg is daarentegen bijzonder in de beleving en de materialisering. Wij wilden met het gebruik van een unieke steen een subtiel spel creëren van maat en schaal. De abstracte gevel is van dichtbij tastbaar door de grote maat van de steen en de verfijnde textuur. De verlijmde glasplaten lijken te groot en roepen door hun openheid vragen op over de bewoners. Het idealistische gebouw biedt jongeren immers tijdelijk een onderkomen en een houvast, waarna ze weer terugkeren in de samenleving. Dit idealisme wordt gedragen door de politieke ondergrond van onze verzorgingsstaat.

Jury

Het woongebouw wordt beoordeeld door een jury onder leiding van Paul Finch en bestaat uit onder meer Peter Cook en Charles Jencks. Deze wijze heren zijn aangevuld met jonge critici zoals Kieran Long, hoofdredacteur van The Architectural Review, en praktiserende architecten zoals Sou Fujimoto en Bjarke Ingels (BIG). Het is een zeer gerenommeerd, maar ook licht narcistisch gezelschap dat zich terdege bewust is van hun rol en positie in de recente geschiedenis van de moderne architectuur.

WAF 2008

Terwijl wij vooruit kijken naar het WAF 2009, reflecteren we op het WAF 2008. Toen waren er veel lezingen rondom hedendaagse thema’s zoals duurzaamheid en de icoonwaarde van internationale gebouwen. Daarnaast waren er ook meer beschouwende lezingen, zoals die van William Curtis over het leven en werk van Le Corbusier. Deze theoreticus ontrafelde de reikwijdte van het oeuvre van Le Corbusier aan de hand van fragmenten uit zijn interviews met Frank O. Gehry en Tadao Ando. Naar voren kwam hoe schijnbare tegenstellingen toch een gezamenlijke basis bevatten.

Wij zijn benieuwd wie ons dit jaar zal verrassen en op welke plek het Woongebouw Maasberg eindigt. We houden jullie op de hoogte!

Reageer op dit artikel