nieuws

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

Geen categorie

Emile van Vugt and Misak Terzibasiyan van UArchitects zijn afgereisd naar Barcelona voor het World Architecture Festival (WAF). Het bureau is genomineerd voor de WAF Architectuurprijs 2009 met hun ontwerp voor Woongebouw Maasberg. Speciaal voor de Architect houden zij een online dagboek bij.

Dagboek UArchitects World Architecture Festival 2009

 

 

6 november – de laatste dag

Op de derde en laatste dag vinden er vanaf 10:00 uur tot en met 17:00 uur presentaties plaats van de prijswinnaars in de verschillende categorieën. De presentaties duren 10 minuten en onderscheiden zich in omvang, culturele achtergrond en beweegredenen van de ontwerpende bureaus.

De superjury bestaat uit Suha Ozkan (Turkije), Kengo Kuma (Japan), Rafael Vinoly (Verenigde Staten), Farshid Moussavi (UK) en Tim MacFarlane (UK), waarbij met name Rafael Vinoly als voorzitter een zekere flair aan het geheel geeft met gerichte vragen om de ontwerpmotieven te achterhalen.

Van links naar rechts: Suha Ozkan, Kengo Kuma, Rafael Vinoly, Farshid Moussavi en Tim MacFarlane. Foto UArchitects

Lezing ‘Road To Copenhagen’

Na 17:00 uur vindt er een lezing plaats over de UN Climate Change Conference die in december zal plaatsvinden in Kopenhagen.. Dit geeft de juryleden intussen de tijd om een winnaar te selecteren.


De zaal zat helemaal vol. Foto UArchitects

Tijdens de lezing wordt de vraag gesteld hoe dat de professie van de architect staat in verhouding tot deze bijeenkomst? Dit wordt behandeld door Kim Herforth Nielsen van 3XN, Philip Follent van Queensland Government Architect, Simon Sturgis van Sturgis Associates en de voorzitter van het debat is Charles Jencks, architectuurcriticus.

Van links naar rechts Kom Herforth Nielsen, Philip Follent, Simon Sturgis en Charles Jencks. Foto UArchitects

Kim Herforth Nielsen behandelt aan de hand van eigen projecten hoe dat zij aan de oplossing van deze wereldwijde problematiek kunnen bijdragen. Wij zijn van mening dat hiermee meer nadruk op het bureau komt te liggen dan dat er feitelijk wordt ingegaan op deze problematiek.

Philip Follent bespreekt vanuit het standpunt van de overheid deze problematiek en presenteert een strategie voor de toekomst van gebieden die mogelijk onder water komen te staan: flexibel ontwerpen gerelateerd aan de terugtrekkende bewegingen van het water of het verder verhogen van het drijfvermogen van nieuwe gebouwen.

Simon Sturgis behandelt de operational en embobied carbon. Voor meer toelichting zie de website van www.sturgis.co.uk onder thema sustainability.

Hierna wordt het debat geopend door Charles Jencks met de referentie naar de Club van Rome uit de jaren 70. Het heeft nooit de gewenste aandacht gekregen, maar hij is van mening dat er vanuit de maatschappij nu meer aandacht voor bestaat. Besluitvorming op internationaal politiek niveau is hierbij noodzakelijk, waarbij architecten en planologen een ontwerpende bijdrage moeten leveren. Charles Jencks nodigt het publiek uit voor deelname aan het debat met de stelling dat de duurzaamheid de architectuur niet zal beperken maar dat nieuwe architectuur hiervoor de antwoorden zal vinden. De memorabele afsluitende woorden van Charles Jencks: “Something to Cope in Kopenhagen”

Bekendmaking winnaars in de nieuwe categorieën door Sir Peter Cook


Sir Peter Cook  Foto UArchitects

– Interiors Fit Out: Corin Super-Surfaces Showroom door Amanda Levette Architects
– Structural Design: Arena Zagreb door upi-2m
– Future Design: Spanish pavilion for 2010 Expo Shanghai door EMBT

Bekendmaking World Building of the Year 2009 door Rafael Vinoly

Rafael Vinoly Foto UArchitects

De winnaar van het WAF 2009 is het Mapungubwe Interpretation Center door Peter Rich Architect in Zuid- Afrika.

Peter Rich was totaal verrast door de erkenning van zijn project en neemt de prijs geëmotioneerd in ontvangst van Rafael Vinoly en Paul Finch.


Van links naar rechts: Peter Rich, Rafael Vinoly en Paul Finch. Foto UArchitects

De komende maanden zal er nog meer aandacht worden besteed aan de prijswinnaars door verschillende uitgeverijen en websites.

Afsluitend interview met Paul Finch (de organisator van WAF en voormalig hoofdredacteur van Architectural Review)

In een ontspannen sfeer en met stijl wordt het geheel afgesloten met Catalaanse hapjes en drankjes waarbij de gebeurtenissen van de laatste dagen worden doorgenomen. In een afsluitend gesprek met Paul Finch vragen wij verder hoe dat dit tweede festival is ervaren. Paul beantwoordt onze vraag meer procesmatig en is van mening dat er nog veel leermomenten zijn om mee te nemen naar het volgende festival en de organisatie zal het geheel verder evalueren om te kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor 2010.

Gelet op onze persoonlijke ervaringen, inspiraties en ook de leermomenten zullen wij de aankomende keer weer naar Barcelona afreizen; hopelijk wederom met een genomineerd project. Wij beschouwen dit als een verrijking voor ontwerpers om het geheel in een internationaal totaalperspectief te plaatsen en hierin de eigen positie te kunnen bepalen.

Namens ontwerpteam UArchitects,
Misak Terzibasiyan Emile van Vugt

 

Reageer op dit artikel