nieuws

Brede School in Eindhoven door architecten|en|en

Geen categorie

architecten|en|en hebben het ontwerp gemaakt voor Brede School de Driestam in Eindhoven, die vorige week is geopend. Het betreft een nieuwbouw voor een jenaplan basisschool, peuterspeelzaal, Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang. Het complex staat op een bijzondere locatie met monumentale bomen en aan de rondweg. Dit heeft geresulteerd in een uniek geluidsgebouw.

Brede School in Eindhoven door architecten|en|en

De geluidshinder van het verkeer op de rondweg en de monumentale bomen waren bepalend voor de vorm en positie van het gebouw. Zo is de gevel aan de rondweg uitgevoerd als een geluidscherm. Hierdoor ontstaan er geluidsarme patio’s met bomen achter het scherm. Op het scherm is een print aangebracht van de vliegmobiel van Panamerkenko. Deze verwijst naar het schoolthema ‘techniek’. 

foto Arthur Bagen

Overzicht en transparantie zijn kernbegrippen in het Japlanonderwijs en waren dan ook uitgangspunten voor het ontwerp. Het open karakter van de verkeersruimten en de split-level zorgen voor overzicht en transparantie door lange zichtlijnen. De brede gangen tussen de lokalen worden gebruikt als werkruimten en zijn door glazen puien in de gaten te houden vanuit de aangrenzende leslokalen. 


foto Arthur Bagen

Het gebouw heeft twee entrees die beide uitkomen op het middengebied dat tussen twee lokaalblokken gelegen is. Deze ruimte wordt als open, licht en groots ervaren door de grote glazen puien, de vides en de visueel open trappen en liftconstructie.

Reageer op dit artikel