nieuws

Belgische prijs Architectuur en Energie 2009

Geen categorie

Eind vorige week is de Belgische Prijs voor Architectuur en Energie 2009 uitgereikt. De prijs is onderverdeeld in drie categorieën.

Belgische prijs Architectuur en Energie 2009

 

 

 

 

 

In de categorie eengezinswoningen ging Gert Somers van ONO architectuur uit Antwerpen voor de verbouwing van een rijwoning in Sint-Niklaas met de overwinning aan de haal.
Coussée & Goris architecten uit Gent ontving in de categorie niet-residentiële gebouwen de prijs voor de realisatie van het Jeugd- en Recreatiedomein De Boerekreek in Sint-Jan in Eremo.
Office Kersten Geers David Van Severen in samenwerking met Util structuurstudies uit Brussel veroverde de prijs in de categorie Publieke Ruimte voor de brug van de Handelsbeurs in Gent.

In de categorie groepswoningen werd geen prijs uitgereikt maar kregen de vier genomineerden een ‘Speciale vermelding’. Het betreft volgende architecten en realisaties:
– MysBomans Architectuurkantoor uit Antwerpen voor een hoekgebouw met drie woningen en een commercieel gelijkvloers in Antwerpen
– Architecten Jonas Beckers Matthias Verhulst uit Oostende voor een transithuis in Oostende
– Tomas Nollet en Hilde Huyghe architecten uit Brugge voor een woningcomplex op ondergrondse parking ‘Ramen’ in Gent
– Atelier d’architecture Georges-Eric Lantair uit Luik voor sociale appartementen in Luik

Gert Somer van ONO architectuur
Verbouwing van een rijwoning door Gert Somers

Belgische Energieprijs

Naast de inzendingen voor de Architectuur Prijs werden zestig realisaties geselecteerd om mee te dingen voor de Belgische Prijs Energie in drie categorieën. Voor het toekennen van deze prijzen kwamen alle inzendingen in aanmerking die door een eerste technische jury werden geselecteerd voor deelname aan de eindronde. Pas bij gelijkwaardige energetische prestaties gaf de architectuurbeoordeling de doorslag.

De categorie eengezinswoningen kent twee winnaars: Architect Ines Camacho uit Brussel voor een dubbelwoonst te Schaerbeek en Blaf Architecten (Barbara Oelbrandt) uit Lokeren voor een vrijstaande woning te Asse.
In de categorie niet-residentiële gebouwen ging de prijs naar Schellen Architecten uit Bonheiden voor het kantoorgebouw van Bayer in Diegem.
In de categorie Groepswoningbouw met collectieve verwarming was het aanbod van inzendingen die beantwoorden aan het wedstrijdreglement te beperkt waardoor de jury besliste geen nominaties toe te kennen.

Bijkomende prijzen

Ter afsluiting van de uitreiking van de prijsuitreiking gaf de firma Wienerberger de ‘Baksteenprijs’ aan Verdickt Verdickt architecten uit Antwerpen voor de herbestemming van een steenbakkerij tot woning in Boom. Het tijdschrift Renoscripto kende tijdens deze editie de ‘Renovatieprijs’ toe aan de geslaagde renovatie van het Stadhuis van Menen. De “Isolatieprijs” van Rockwool werd dit jaar uitgereikt aan architecte Nanette Huysmans uit Geel voor het bouwen van een eengezinswoning in Geel.

Reageer op dit artikel