nieuws

Winnaars Dutch Design Awards bekend

Geen categorie

Afgelopen weekend zijn in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven de 20 Dutch Design Awards uitgereikt. The Golden Eye, de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2009, werd door de internationale jury toegekend aan Studio Wieki Somers. Uit een veld van meer dan 700 deelnemers en 74 finalisten was het werk Merry-go-round coat rack de ‘best of the best’.

Winnaars Dutch Design Awards bekend

Het juryrapport luidde: “Merry-go-round coat rack is een ruimtelijk ballet voor jassen, waarbij het seizoen het kleurenpalet bepaalt. Het zorgt ervoor dat de beleving van het museum begint zodra je binnenkomt, en iets banaals als een garderobe is zelf een kunstwerk geworden. De gebruiker wordt door participatie onderdeel van het design. De betrokkenheid van de designer bij het product is voelbaar, en de technische en esthetische uitvoering is excellent. Al deze kwaliteiten samen maken dit de beste vormgeving van dit moment.”

Verschuiving

De jury liet weten een aantal terugkerende thema’s te herkennen. Zo zoeken Nederlandse ontwerpers volgens hen meer dan ooit naar betekenisvolle producten. De ideeën komen langzaam los van de geijkte onderwerpen en ook de culturele statements zijn steeds duidelijker gericht op sociale thema’s. Daarnaast lijkt een nieuwe voorliefde voor de perfect ontworpen en uitgevoerde vorm op te bloeien. Een aantal deelnemers focust in hun ontwerp op authenticiteit: zowel de herkomst van het product als het ontwikkelingsproces krijgen hernieuwde aandacht. Thema’s als duurzaamheid en gebruikersgemak zijn sterk te herkennen in alle categorieën. De organisatie ziet bij de inzendingen een verschuiving van de rol van design. Vormgeving wordt eerder in het proces erkend als belangrijke factor voor het succes van een product, en vormt de brug tussen geavanceerde technologie en intuïtief gebruikersgemak.

De winnaars

De Rado Young Designer Award ging naar Jelte van Abbema en de Audi Design Award (publieksprijs) naar The Flying Grass Carpet door HUNK-design & ID-Eddy.

In de categorie Productvormgeving wonnen:
Beste product mobiliteit: Nuna Buggy door Inspirate BV
Beste consumentenproduct: FlexVaas door Ontwerplabel Vij5
Beste product industrieel: Kitten Scanner door Philips Design
Beste product autonome vormgeving: Real Time door Studio Maarten Baas
Beste product wonen: Porseleinen tafelstukken door Aldo Bakker

In de categorie Ruimtelijke vormgeving wonnen:
Beste privaat interieur: Woonhuis Parksite door Doepel Strijkers Architects i.s.m. LEX-Architecten
Beste publiek exterieur: High Tech Campus door Juurlink [+] Geluk
Beste product openbare ruimte: Moodwall door Urban Alliance, Jasper Klinkhamer (Studio Klink), Remco Wilcke (CUBE architect), Hans van Helden en Matthijs ten Berge (illuminate Outdoor Media), Matthias Oostrik
Beste interieur commercieel: Merry-Go-Round door Bureau Ira Koers
Beste interieur cultureel: Merry-go-round coat rack door Studio Wieki Somers
Beste autonoom ruimtelijk ontwerp: Flow 5.0 door Studio Roosegaarde.

Expositie

De ontwerpen van alle finalisten en winnaars worden van 17 t/m 25 oktober geëxposeerd in de Brainport Greenhouse op het Stadhuisplein in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week. Daarna zal de tentoonstelling internationaal gaan reizen.

Kijk voor meer informatie op www.dutchdesignawards.nl

Reageer op dit artikel