nieuws

Voetbal in oervorm

Geen categorie

Binnen afzienbare tijd kunnen de supporters van de Chinese voetbalclub Dalian Shide FC de verrichtingen van hun club volgen in een fonkelnieuw stadion. UNStudio maakte het ontwerp voor het stadion van deze voetbalclub die in de nationale Super League uitkomt. De Cuju-voetbal, een voorloper van de hedendaagse bal, stond aan de basis.

Voetbal in oervorm

Een Cuju-voetbal bestaat uit verschillende gekleurde lagen bamboe. Van Berkel heeft dit gegeven verwerkt in de vorm van een dubbellaags dak bestaande uit banden die een dubbele omgang rond de tribunes vormen. De ruimtes tussen de banden zorgen voor het uitzicht vanuit het stadion naar buiten en van buiten naar binnen.

Behalve een veld met de bijbehorende tribunes krijgt het 38.500 vierkante meter tellende complex ook twee trainingsvelden, een televisiestudio, ruimtes voor de administratie en vip- en spelersruimtes. Onder de publieke omloop op de begane grond komen overdekte parkeervoorzieningen.

UN Stadion China

Dailan ligt op de zuidelijke punt van het schiereiland Liaodon (Noordoost-China) en telt 5,7 miljoen inwoners.

Cuju-voetbal werd 2000 jaar geleden voor het eerst in China gespeeld. In 2004 heeft de FIFA China erkend als de bakermat van het voetbal.

Stoeldoorsnede voetbalstadion China, UN Studio

 Illustraties:

UNStudio SZ Silkroad Digi Tech Co. LTD., China

Reageer op dit artikel