nieuws

Verslag workshop A2: Differentiatie en wonen

Geen categorie

Moderator Wijnand Looise, hoofd Gebiedsontwikkeling bij Delta Forte, liet vooral de sprekers Matthijs Rijnboutt van Rijnboutt en Bas Liesker van Heren 5 het woord doen. Deze waren goed voorbereid, waardoor ze een duidelijk antwoord gaven op de vooraf gestelde vraag welke strategieën echte verschillen in wonen kunnen bewerkstelligen.

Verslag workshop A2: Differentiatie en wonen

Matthijs Rijnboutt poneerde de stelling dat de toekomstige woningbouwopgave vooral gaat over het grijpen van kansen die worden ingefluisterd door locatie en programma, in tegenstelling tot de Vinex-opgave waar deze factoren leiden tot een algemeen eisenpakket. Rijboutt roept op om te specialiseren, te differentiëren en de relatie tussen collectief en individu goed te ontwerpen.

Bas Liesker vroeg zich af wat na de Vinex de nieuwe woningbouwopgave is. Binnenstedelijk bouwen neemt volgens hem toe in belang. Daarnaast moeten architecten leren te luisteren naar de (toekomstige) bewoners, zij zijn de ervaringsdeskundigen en zien soms potenties die architecten niet kunnen zien. Met de opkomst van veeleisende en gedifferentieerdere doelgroepen, ligt er een grote kans voor flexibele plattegronden, die aangepast kunnen worden aan wensen van verschillende generaties bewoners.

Reageer op dit artikel