nieuws

Schadeclaim bij uitbreiding Schiphol

Geen categorie

Bedrijven rond Schiphol dreigen met een schadeclaim van iets meer dan 1 miljard als minister Eurlings vasthoudt aan de ruimteclaim voor de tweede Kaagbaan op Schiphol.

Schadeclaim bij uitbreiding Schiphol

De bedrijvencoöperatie Park Schiphol-Rijk en Forward Business Parks roepen de bewindsman op af te zien van een algemene maatregel van bestuur (AMvB) waarmee hij ruimte kan afdwingen voor de parallelle Kaagbaan. De bedrijven op de parken vinden dat onredelijk omdat zij “groot economisch nadeel ondervinden” van zo’n reservering, schrijft advocaat René Rensing van Ekelmans & Meijer. De aanleg van een tweede Kaagbaan zou pas na 2020 spelen, maar een aanwijzing voor de nieuwe start- en landingsbaan betekent voor het bedrijvenpark onzekerheid over de verdere ontwikkeling. Bedrijven zullen niet meer willen investeren in het gebied en bij aanleg van de tweede Kaagbaan zullen bedrijven moeten wijken, aldus Rensing.

Schadevergoeding
Als minister Eurlings tot een aanwijzing besluit, eisen Park Schiphol-Rijk en Forward Business Parks schadevergoedingen van respectievelijk 906 miljoen euro en 155 miljoen euro. Volgens raadsman Rensing is een algemene maatregel van bestuur in strijd met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro).

Bollenstreek
Ook de provincie Zuid-Holland heeft al bezwaren geuit tegen een eventuele tweede Kaagbaan omdat dit de overlast vergroot in onder meer enkele gemeenten in de Duin- en bollenstreek.

Reactie minister Eurlings
In een reactie tijdens het Schipholdiner op maandagavond gaf minister Eurlings aan pal achter de grondreservering voor een tweede Kaagbaan voor Schiphol te staan. “We gaan de claims zorgvuldig bekijken”, aldus de minister, “maar dit soort beslissing over de groei van de luchtvaart is van nationaal belang. Ik sta daarvoor en dan moet je de mogelijkheden voor zo’n nieuwe baan niet dichtgooien”, nogmaals de minister. Eerder dit jaar kondigde Eurlings al aan met een Algemene Maatregel van Bestuur de reservering af te dwingen.

Reageer op dit artikel