nieuws

RIBA Royal Gold Medal naar Pei

Geen categorie

Op 6 oktober is bekend gemaakt dat de RIBA Royal Gold Medal, een van de belangrijkste architectonische prijzen in de wereld, is toegekend aan Ieoh Ming Pei. De jury, onder voorzitterschap van RIBA president Ruth Reed, roemt Pei als een van de grootste architecten van de 20ste en 21ste eeuw met een niet te overschatten invloed op de ontwikkeling van de moderne architectuur.

RIBA Royal Gold Medal naar Pei

In de jury zaten verder de Engelse architecten David Adjaye en Edward Cullinan, de milieudeskundige Max Fordham, de Franse architect Anne Lacaton en Laura Lee, directeur van Maggie’s Centre.

De 92-jarige Pei heeft als architect meer dan 170 projecten en 50 masterplannengemaakt, het grootste deel daarvan voornamelijk in de Verenigde Staten van Amerika. In Europa kreeg hij grote bekendheid door zijn werk aan het Louvre in Parijs in de jaren tachtig. Symbool van deze verbouwing is de glazen piramide die de nieuwe ingang tot het druk bezochte museum vormt.
De prijs zal Pei door de Engelse Koningin worden overhandigd tijdens een officiële plechtigheid in Londen op 11 februari 2010.

Bank of China. Foto John Nye
Bank of China Tower Hong Kong 1989. Foto John Nye

 

Reageer op dit artikel