nieuws

Plan Soeters Van Eldonk onderscheiden

Geen categorie

Jaarlijks wordt in Denemarken de Byplanprisen uitgereikt aan een gemeente, een provincie of een organisatie voor hun bijzondere inzet om goede stedelijke milieus en landschappen te ontwikkelen. Dit jaar mocht de gemeente Kopenhagen voor het ontwerp Sluseholmen, een ontwerp van Soeters Van Eldonk architecten, de prijs in ontvangst nemen. Het plan liet daarmee de andere genomineerden, Havenfront Aalborg en Avedørelejren Hvidovre, achter zich.

Plan Soeters Van Eldonk onderscheiden

Sluseholmen is de eerste fase van een nieuwe grachtenstad in Sydhavnen, Kopenhagen. Soeters van Eldonk architecten heeft in opdracht van de gemeente Kopenhagen een ontwerp gemaakt voor de transformatie van het zuidelijke havengebied van de stad tot woongebied. Ondanks dat het plan een aantal overeenkomsten vertoont met het Amsterdamse Java eiland, eveneens van Soeters Van Eldonk, zijn er ook verschillen. Zo is Sydhavnen een zeer groot gebied, vijf maal groter dan het Java-eiland, en bestaat het uit vier schiereilanden, die in verschillende fasen worden ontwikkeld tot in totaal ca. 5000 woningen, commerciële- en culturele voorzieningen. Het hele plan heeft het karakter van een grachtengebied; er worden kilometers gracht toegevoegd. De eerste gerealiseerde fase van Sydhavnen, Sluseholmen, bestaat uit stadsblokken van verschillende afmetingen, die aan alle kanten op het water zijn georiënteerd.

Sluseholmen, Kopenhagen. Soeters Van Eldonk

De stad Kopenhagen heeft de Stedebouwprijs opgedragen aan de gemeentelijke planners van Københavns Kommunes Økonomiforvaltning og teknik – og Miljøforvaltning, die met Soeters Van Eldonk architecten hebben samengewerkt bij de realisatie van Sluseholmen.

www.soetersvaneldonk.nl

Sluseholmen, Kopenhagen. Soeters Van Eldonk

Reageer op dit artikel