nieuws

Opening festival architectuurfilms in Rotterdam

Geen categorie

Vanavond opent in Rotterdam de vijfde editie van het AFFR.Op dit festival zijn meer dan honderd architectuurfilms uit de hele wereld te zien.

Opening festival architectuurfilms in Rotterdam

Vanwege de economische crisis benadrukt het festival dit jaar de kloof tussen vooruitgang en stilstand. Verder zijn veel films geprogrammeerd over utopie en over de harde stedelijke werkelijkheid die daar tegenover staat.

Het festival wordt vanavond in het Hofpleintheater geopend door Jaqueline Cramer, minister van VROM. Openingsfilm is ‘Visual Acoustics’, een documentaire van Erik Bricker over de legendarische architectuurfotograaf Julius Shulman. Deze pionier fotografeerde aan de Amerikaanse westkust niet alleen het iconische werk van architecten als Richard Neutra, Rudolph Schindler, Pierre Koenig en John Lautner, maar legde ook een nieuwe stedelijke leefwijze vast. Zijn fotografie droeg bij aan het stormachtige succes van de Amerikaanse moderne architectuur.

Op het AFFR zal tevens de film ‘Herman Hertzberger; ik zag ruimte’ van Kees Hin in première gaan. Het is de eerste documentaire die over deze in 1932 geboren structuralist is gemaakt. Sinds zijn ontwerpen voor een studentenhuis in Amsterdam en het kantoor voor Centraal Beheer heeft Hertzberger zijn stempel op de Nederlandse architectuur gedrukt. Zijn scholen behoren tot de hoogtepunten in de architectuurgeschiedenis van de afgelopen dertig jaar.

Reageer op dit artikel