nieuws

Ontwerpers bekritiseren het kraakverbod

Geen categorie

De tegenstanders van het kraakverbod waarmee de Tweede Kamer vorige week instemde, kregen dinsdag bijval van een groep verontruste Nederlandse ontwerpers. Maarten Baas, Demakersvan, Jurgen Bey, Piet Hein Eek, Richard Hutten, Studio Job, Atelier NL en museumdirecteur Sjarel Ex boden de Eerste Kamer een lijst aan met hun namen en die van tientallen andere bezorgde collega’s.

Ontwerpers bekritiseren het kraakverbod

De ontwerpers willen hiermee het belang aantonen van lage woonlasten en grote ruimtes. Ze stellen dat Dutch Design groot is geworden dankzij goedkope en ruime ateliers die gekraakt waren of waar beginnende ontwerpers hun intrek konden nemen als kraakwacht. Zo verbrandde Maarten Baas zijn eerste meubels in een door zijn compagnon Bas den Herder gekraakte hal in Veldhoven. Joep en Jeroen Verhoeven en Judith de Graauw van Demakersvan vonden elkaar in een boerderij in Nuenen, die zij anti-kraak bewoonden.
Initiatiefnemer van de actie is de Eindhovense ontwerper Martin Born. Hij zegt in de Volkskrant dat de huidige iconen van de Nederlandse cultuur bijna allemaal een krakersverleden hebben: “Ze kregen de kans zich te ontwikkelen omdat ze zich geen zorgen hoefden te maken over hoge huren en konden experimenteren in grote ruimten. Onderschat het niet: dit is een kwestie van nationaal belang.”
Maarten Baas kraakt een kritische noot over de ambities van Eindhoven als designstad: “Eindhoven huurt adviesbureaus in, organiseert brainstormsesses en schrijft rapporten, terwijl er een oplossing is: goedkope ruimtes. Je zult zien: dan gaat alles vanzelf. Kijk naar Berlijn.” Volgens Baas zijn ontwerpers goede huismeesters. “Je ziet vaak dat ze er galeries maken en publiek binnenlaten. Onderhoud is in hun eigen belang.”

Reageer op dit artikel