nieuws

Misser bij restauratie Atomium

Geen categorie

Het Atomium in Brussel is slordig gerestaureerd. Een van de negen bollen is zijn wiskundige perfectie kwijt, stelt wiskundige Dirk Huylebrouck in het Belgische populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos van woensdag 21 oktober.

Misser bij restauratie Atomium

De restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd tussen 2004 en 2006. Volgens Eos is daarbij het een en ander fout gegaan. Bij een van de bollen is te zien dat de dekplaten niet meer geheel rechthoekig zijn, maar in een soort trapeziavorm liggen. “De bol lijkt bovendien ook niet meer mooi in de as van de buis te liggen”, merkt de wiskundige op.


Binnenzicht buis. Foto Conix Architecten

De deskundigen van het tijdschrift stellen bovendien dat het Atomium minder spiegelt. Bij de restauratie zijn de aluminium platen vervangen door gepolijst inox (rvs). Bij de plaatsing en door temperatuurverschillen ontstonden bulten en builen langs de valse voegen. “Het Atomium lijkt sinds de restauratie meer op een spiegelpaleis op de kermis.”

Het 102 meter hoge Atomium werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1958. Het gaat om een schaalmodel van een ijzerkristal, dat 165 miljard keer is uitvergroot. De bollen hebben een diameter van achttien meter en zijn via buizen met elkaar verbonden. Bezoekers kunnen de bollen verkennen met behulp van een lift en roltrappen.

Reageer op dit artikel