nieuws

IJburg stagneert

Geen categorie

Amsterdam overweegt de verdere uitbreiding van de nieuwbouwwijk IJburg stop te zetten.

IJburg stagneert

De hoofdstad die jarenlang goud geld verdiende aan deze Vienxlokatie, dreigt nu binnen een paar jaar een tekort op de begroting te krijgen van honderden miljoenen euro’s. Om het hoofd boven water te houden, wil de stad gaan bezuinigen en de belastingen verhogen. Dat zei wethouder Lodewijk Asscher (financiën) deze week bij de presentatie van de gemeentebegroting voor volgend jaar.

Nog dit jaar zou de aanleg van de volgende vier eilanden voor ruim 9.000 woningen beginnen. De komende maanden onderzoeken Asscher en zijn collega Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) of dit wel moet gebeuren. Ook de verdere ontwikkeling van de Zuidas wordt onder de loep genomen, aldus Asscher.

Omdat de gemeente de winst uit grondopbrengsten al heeft ingeboekt, zou ze bij een eventuele stopzetting van IJburg grote verliezen moeten nemen. Amsterdam wordt zwaar getroffen door de economische crisis. De opbrengsten uit erfpacht pakken in 2009 11 miljoen lager uit, omdat er nauwelijks grond wordt uitgegeven voor commerciële vastgoedprojecten. Het fonds waarmee de gemeente bouwplannen financiert, komt 71 miljoen euro tekort.

Reageer op dit artikel