nieuws

Gunning Jachthuis Hubertus

Geen categorie

Architectenbureau Fritz uit Bussum is gekozen als architect voor de restauratie van Jachthuis Sint Hubertus, gelegen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Hoenderloo. De visie van het bureau sloot het beste aan op de wensen van de opdrachtgever en de daarop gebaseerde selectiecriteria waardoor zij in aanmerking komt voor gunning van de opdracht.

Gunning Jachthuis Hubertus

 

Het Jachthuis is tussen 1916-1920 gebouwd naar een ontwerp van H.P. Berlage die ook het meubilair en het interieur ontwierp waarvoor geglazuurde en gekleurde baksteen gebruikt is. De hoge middentoren en uitspringende vleugels bootsen een hertengewei na (de vorm refereert aan de legende van Sint Hubertus, patroonheilige van de jagers). Anno 2009 is het Jachthuis in verschillende opzichten toe aan groot onderhoud. Vooral de technische installaties, de dakbedekking en het metselwerk zijn toe aan een grondige opknapbeurt. Daarnaast zijn ook nog aanpassingen nodig in verband met de brandveiligheid, gebouwbeveiliging, persoonsbeveiliging, binnenklimaat, elektravoorzieningen en de verlichting. De komende jaren worden deze voorzieningen ingepast of waar nodig vervangen. Omdat er samenhang bestaat tussen alle onderdelen wordt een integrale restauratie uitgevoerd waarbij het behoud van het monument voorop staat en de overlast voor het pand, de inrichting en het gebruik tot een minimum beperkt blijven.

 Jachthuis Sint  Hubertus een ontwerp van H.P. Berlage. Foto RGD

Na de restauratie van het Jachthuis wordt het huidige gebruik, het geven van rondleidingen met het thema H.P. Berlage, voortgezet.

De selectiecommissie bestond onder andere uit Liesbeth van der Pol (Rijksbouwmeester en voorzitter), baron S.E. van Voorst tot Voorst (directeur Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe).

 

Reageer op dit artikel