nieuws

Guggenheim 50 jaar oud

Geen categorie

Een van New York’s meest legendarische gebouwen, het Solomon R Guggenheim museum is vijftig jaar oud geworden. Om dit te vieren, is de toegang vandaag gratis. Het gebouw aan Fifth Avenue, ontworpen door Frank Lloyd Wright, is een van de meest controversiële, maar ook inspirerende gebouwen van de stad.

Guggenheim 50 jaar oud

Het museum, ooit door de fameuze stedebouwkundige Robert Moses omschreven als “an inverted oatmeal dish”, is om uiteenlopende redenen een bezoek meer dan de moeite waard. Om het museum te ontwerpen maakte Wright meer dan 7000 schetsen en tekeningen. Over het museum zelf zei Wright ooit: “It’s going to make the Metropolitan look like a Protestant barn.” Het gebouw verwierf in 1990 de monumentenstatus, een unicum in een stad waar men gebouwen even gemakkelijk afbreekt als opbouwt. Het gebouw kostte 3 miljoen dollar, de restauratie tussen 2005 en 2008 alleen al 29 miljoen dollar. In het oorspronkelijke concept gingen bezoekers met een glazen lift naar het dak, waar ze konden bijkomen van de stedelijke stress in een tuin onder een glazen koepel en vervolgens op hun gemak over de spiraal naar beneden konden slenteren en terloops de magnifieke kunstcollectie konden bekijken.

Reageer op dit artikel