nieuws

Gert Dumbar wint Piet Zwart Prijs

Geen categorie

De Piet Zwart Prijs wordt dit jaar toegekend aan grafisch ontwerper Gert Dumbar. De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 4000 euro en een presentatie in de tentoonstelling van de Dutch Design Awards, zal op 17 oktober door jurylid Paul Mijksenaar worden uitgereikt tijdens de Awardshow van de Dutch Design Awards in Eindhoven.

De selectiecommissie, bestaande uit voorzitter Martijn Sanders, Rob Huisman, Trude Hooykaas, Hans Dirken, Reinier Gerritsen, Paul Mijksenaar, Hans P. Brandt en Bruno Ninaber van Eyben, was unaniem in haar beslissing. Mijksenaar: “Het lijstje van eerdere winnaars overziend, kan Gert Dumbar daarin niet ontbreken. Eigenlijk is hij van alle prijswinnaars het meest verwant met Piet Zwart, vooral waar het zijn speelsheid betreft. Zijn beroemde Mondriaanaffiche – met Mondriaan’s stijlelementen als gekleurde staven in de ruimte gefotografeerd als zijnde een installatie – zou goed in Piet Zwart’s beroemde postzegelboekje passen, zoals ook zijn bekende affiches waarmee hij de ‘staged photography’ in Nederland introduceerde. Net als Piet Zwart werkte hij ook ruimtelijk, met name aan tentoonstellingen.”

De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award Dutch Design Awards is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een ontwerper die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het vak, en die excelleert op één of meer van de vakgebieden waarop fotograaf, typograaf, ruimtelijk en industrieel ontwerper Piet Zwart actief was.

De organisatie van de prijs was voorheen in handen van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en wordt vanaf 2009 onderdeel van de Dutch Design Awards in samenwerking met BNO. De jurering blijft plaatsvinden onder auspiciën van de BNO. Als er geen geschikte kandidaat is wordt de prijs niet uitgereikt.

Winnaars van vorige edities zijn Friso Kramer, Jan van Toorn, Wim Crouwel, Eva Besnyö, Nel Verschuuren, Jan Bons en Bruno Ninaber Van Eyben.

Reageer op dit artikel