nieuws

Genomineerden Koningin Fabiolalaan Gent

Geen categorie

Langs de Koningin Fabiolalaan, die uitkomt op het stationsplein Koningin Maria-Hendrikaplein voor het station Gent Sint-Pieters, komt een nieuwe stadswijk. De projectlocatie is ingedeeld in drie zones, die deels eigendom zijn van de NMBS-Holding en deels van de stad Gent. De zones worden in verschillende fases ontwikkeld.

Genomineerden Koningin Fabiolalaan Gent

De eerste van de drie zones die wordt getransformeerd betreft de zone SOFA, Stedelijke Ontwikkelingmaatschappij Fabiolalaan, het deel wat het dichts bij het station ligt. Het gaat om circa 100.000 vierkante meter (vloeroppervlakte) bovenop de ondergrondse pendelparkeergarage die momenteel wordt gebouwd.

Door het uitschrijven van een internationale ontwerpwedstrijd afgelopen zomer voor de SOFA-zone is het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk. Vijf architectenteams mogen hun inrichtingsplan uit werken met de nadruk op duurzaamheid en om een schetsontwerp te maken voor een eerste kantoorgebouw met een vloeroppervlakte van 40.000 vierkante meter op deze zone.

De genomineerden zijn:

  • Asymptote Architecture (New York – Hani Rashid en Lise Anne Couture)
  • AWG Architecten (Antwerpen –bOb van Reeth)
  • Benthem Crouwel Architekten (Amsterdam)
  • OAB (Barcelona – Carlos Ferrater) / Jaspers & Eyers Architects (Brussel)
  • Poponcini & Lootens Ir. Architecten bvba (Antwerpen)

    Begin volgend jaar wordt de winnaar bekend gemaakt. Daarna start de gedetailleerde uitwerking van het project. Naar verwachting wordt eind 2010 gestart met de realisatie van het eerste project.

Reageer op dit artikel