nieuws

Eervolle vermelding Vallon ouVERT

Geen categorie

GROUP A heeft, in samenwerking met landschapsarchitecten Karres en Brands en verkeersplanners Urban Sense, een eervolle vermelding gekregen voor het stedebouwkundig plan VALLON ouVERT in Dudelange, Luxemburg.

Eervolle vermelding Vallon ouVERT

Dudelange schreef de aanbesteding uit voor de herontwikkeling van een voormalig industrieel terrein gelegen in een vallei in het zuidelijk deel van de stad. Daarbij scheidt het gebied een aantal bestaande woonwijken van elkaar en van het centrum. Voor dit terrein, dat tot voor kort ruimte bood aan de staalindustrie, bedachten GROUP A, Karres en Brands en Urban Sense een stedebouwkundig plan dat de onderlinge woonwijken verbindt en het hele gebied een relatie geeft met de binnenstad.

Het plan streeft ernaar het hart van het gebied open te houden, en weer groen en water in de vallei te brengen. Aan de randen van de vallei is ruimte voor uitbreiding van de omliggende woonwijken. Door deze bestaande wijken, met voortzetting van hun structuur, te laten ‘oprukken’ in de vallei krijgen ze een nieuwe impuls, en wordt hun onderlinge relatie versterkt. Tegelijkertijd ‘rukt’ de vallei ‘op’ de wijken in; door een het landschapsontwerp zet de vallei zichzelf voort in de woonwijken.

Luxemburg Dudelande

Het hart van de vallei wordt open en toegankelijk. Een ruime landschappelijke zone rond de in ere herstelde waterloop gaat ruimte bieden aan verschillende vormen van recreatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het aanwezige industrieel erfgoed. De vallei krijgt hierdoor een grotere aantrekkingskracht , niet alleen voor de bewoners uit de directe omgeving maar ook voor de bewoners uit heel Dudelange en de regio.

Impressie Speeltuin Dudelange

Voor deze Europese aanbesteding werkten GROUP A, landschapsarchitecten Karres en Brands en verkeersplanners Urban Sense samen en behoorde tot een van de twaalf geselecteerde deelnemers. Van deze twaalf deelnemers ontvingen drie plannen een eervolle vermelding, waaronder het team van GROUP A, Karres en Brands en Urban Sense. De jury prees het ontwerp vanwege het originele concept en vanwege de aandacht voor inbedding en identiteit die in het stedebouwkundig plan naar voren kwam.

www.GroupA.nl

Reageer op dit artikel