nieuws

Aart Oxenaar promoveert op P.J.H. Cuypers

Geen categorie

Op 7 oktober is Aart Oxenaar, directeur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam gepromoveerd op P.J.H. Cuypers. De promotie vond plaats aan de Universiteit van Amsterdam. Professor Manfred Bock, hoogleraar Geschiedenis van de Bouwkunst, was zijn promotor. Oxenaars publicatie ‘P.J.H. Cuypers en het gotisch rationalisme’ is tegelijkertijd uitgebracht door NAi Uitgevers.

Oxenaar nam als uitgangspunt voor zijn onderzoek de bewaarde schetsen en tekeningen van de architect, zijn gerealiseerde ontwerpen en zijn persoonlijke bibliotheek. Het is de eerste keer dat al deze bronnen systematisch en chronologisch zijn onderzocht en beschreven.

Promotie Gentenaar

De stelling van het proefschrift is, dat de werken van Cuypers meer zijn dan een toevallige reeks gebouwen: ze geven uitdrukking aan een maatschappelijk geëngageerde architectuur-opvatting geschoeid op een ‘logische’ of ‘rationele’ ontwerpmethode ontleend aan de gotiek: het gotisch rationalisme.

Het promotieonderzoek van Aart Oxenaar is mede mogelijk gemaakt door de HBO Raad de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Beide instanties stellen docenten en medewerkers van hogescholen in staat om in minimaal vier jaar een promotieonderzoek te verrichten. Hierbij wordt gekeken naar de relevantie van het onderzoek voor het onderwijs en de mate waarin het onderzoek leidt tot kennisvermeerdering, met als doel dat hogescholen zich ontwikkelen van onderwijsinstellingen tot kennisinstellingen.

Aart Oxenaar (1958) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Aansluitend deed hij onderzoek naar het werk van Cuypers. Voor zijn aanstelling in 1998 als directeur van de Academie van Bouwkunst Amsterdam werkte hij onder meer bij het NAi als publicist en tentoonstellingenmaker, en was oprichtend coördinator van het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg.

www.academievanbouwkunst.nl

www.ahk.nl

Reageer op dit artikel