nieuws

Vormgevingscentrum Platform 21 sluit

Geen categorie

Platform 21, de Amsterdamse tentoonstellingsruimte voor mode en vormgeving, sluit eind deze maand haar deuren. Behalve exposities werden in deze voormalige kerk aan de Zuidas ook debatten, lezingen en presentaties georganiseerd voor publiek, ontwerpers en het bedrijfsleven. Het is in 2005 geopend als een gezamenlijk project van het onafhankelijke vormgevingsinstituut Premsela, ING Real Estate en de gemeente Amsterdam.

Vormgevingscentrum Platform 21 sluit

Reden van de sluiting is dat het budget, dat ING Real Estate ter beschikking heeft gesteld, op is. Volgens Dingeman Kuilman, als directeur van Premsela de initiatiefnemer van Platform 21, betekent dit het einde. In de Volkskrant zegt hij: “Premsela is een aanjager van ideeën en discussies, geen onderneming die een initiatief als Platform 21 draaiende kan en wil houden.”

Platform 21 sluit deuren

Platform 21 was bedoeld als incubatieproject voor een groot designmuseum op de Zuidas, maar de sluiting ervan betekent volgens Kuilman niet dat dit plan van tafel is. Hij meent dat dankzij het pionierende werk van Platfrom 21 er nu een doortimmerd plan ligt voor een designcentrum dat Supermaker zou moeten heten. “Dit moet een museale werkplek worden waarbij bezoekers en ontwerpers een actieve rol spelen in de tentoonstellingen met een stevige artistieke onderbouwing. De tentoonstelling Stop recycling, start repairing, waarbij ontwerpers en publiek repareren als ontwerpdiscipline konden verkennen, is daarvan een goed voorbeeld.” 

Een definitieve beslissing over de bouw van Supermaker verwacht Kuilman niet voor maart 2010. Hij is in gesprek met mogelijke financiers, waaronder ook ING Real Estate. Ook moet hij de gemeentelijke besluitvorming afwachten, die stil ligt tot de gemeenteraadsverkiezingen van volgend voor jaar. 

Voor het allerlaatste Platform21-project Jamming bouwen de Japanse ontwerpers Yuri Suzuki en kunstenaar Masa Kimura een ontbijtmachine. Ze hergebruiken restmaterialen van vorige Platform21-projecten en krijgen hulp van ontwerpers die eerder deelnamen aan een Platform21-project en publiek. Acht dagen lang bouwen ze samen aan de machine, om Platform21 vervolgens voor twee dagen te veranderen in een restaurant dat de hele dag ontbijt serveert. Elke dag om 17.00 uur is het Happy Jamming Hour. Bezoekers worden uitgenodigd voor een jamsessie: verschillende ontwerpers geven opdracht tot snelle maakacties waarbij het improvisatievermogen op de proef wordt gesteld.

www.premsela.org

Reageer op dit artikel