nieuws

Studenten denken mee over toekomst Amsterdam

Geen categorie

De Dienst Ruimtelijke Ordening van Amsterdam schreef eind 2008 een wedstrijd uit onder alle hogescholen en universiteiten over de toekomst van de stad. Amsterdam is momenteel bezig met een zogeheten structuurvisie, waarin wordt vastgelegd hoe de stad, als kern van een grotere metropool die loopt van IJmuiden tot Almere, de komende jaren wordt ontwikkeld.

Uiteindelijk hebben ruim 250 studenten, verspreid over 10 studierichtingen en 8 onderwijsinstellingen meegedaan. De 20 beste ontwerpen vormen een onderdeel van de tentoonstelling Vrijstaat Amsterdam die op 26 september wordt geopend. De winnaar wordt op 6 oktober bekend gemaakt. 

Tien studentgroepen zijn genomineerd voor het winnen van de wedstrijd, dit zijn: 
– Young Vision – ROC van Amsterdam, afdeling Bouwkunde. Duurzaam gebouw Buiksloterham. 
– Hogeschool van Amsterdam, Sportmarketing – The Water Games 2028. Een bidbook voor de Olympische Spelen in Amsterdam in 2028. 
– Hogeschool van Amsterdam, Commerciële Economie – Amstel Forum. Nieuw profiel van bedrijventerrein Amstel III.
– Academie van Bouwkunst – Door de Rand. Voorstellen voor een diverse invulling van de randen van de stad. 
– InHolland – Green Hotels. Zij vinden dat er nog volop plaats is voor recreatieve vernieuwingen in de stad, een safaripark in het Amsterdamse Bos? 
– Universiteit van Amsterdam – Rhizomatic City. Een nieuwe recreatieve route van Wijk aan Zee tot Almere.
– Rietveld Academie – Albert Kuip. Zij vinden dat er meer gedaan kan worden met deze plek, vooral in de avonduren, multifunctioneel gebruik.  
– Hogeschool van Amsterdam, Management/Economie/Recht – Amsterdam-Almere-Lijn. Een concept met een tracé. 
– HvA Bouwkunde – Amsterdam 2030. Dit team vind het hoog tijd voor een mooie brug over het IJ.
– Universiteit van Amsterdam, Planologie en Sociale Geografie. Stapelen met groen, drijven op water. 

Vrijstaat Amsterdam: tentoonstelling over de toekomst van de stad 
Hoe ziet Amsterdam er in 2050 uit? Wat zou er kunnen gebeuren met de Noordelijke IJ-oevers, de Oostelijke Eilanden, het Nieuwe Diep, de kop van de Amstelscheg, Zuidoost, de Gaasperplas, de Nieuwe Meer, de Sloterplas en de Westelijke IJ-oevers? Negen stedenbouwkundige bureaus kregen de vrije hand en geven hun visie. Aan de hand van maquettes worden de ideeën voor de lange termijn   van deze bureaus getoond. De tentoonstelling maakt deel uit van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Onderdeel van de Vrijstaat zijn een documentaireprogramma in samenwerking met IDFA  en een uitgebreid verhalen- en debatprogramma in de avonden. 

Meer informatie over de tentoonstelling in de Tolhuistuin, Buiksloterweg 5 in Amsterdam, is te vinden op www.vrijstaatamsterdam.nl

Reageer op dit artikel