nieuws

Slim meten

Geen categorie

De koppeling van ‘slimme energiemeters’ met een op KNX gebaseerde gebouwautomatisering stelt gebouweigenaren in staat om zaken als energieverbruik en -trends rechtstreeks te koppelen aan installaties en apparatuur die het verbruik en de energiekosten kunnen beperken.

Slim meten

Daarom adviseert Figawa, een Europese vereniging van 1.000 fabrikanten van gas-, warmte- en watermeters, om KNX als internationale standaard te gebruiken voor alle overdrachtsmedia: draadgebonden (Twisted Pair), stroomnet (Powerline), draadloos (Radio Frequency) en IP. Uit cijfers van KNX Internationaal blijkt dat in Europa tot nu toe 300.000 slimme energiemeters zijn geplaatst die met het KNX-protocol kunnen communiceren.

Het idee achter ‘smart metering’ is om mensen te laten zien wanneer en waarvoor een bepaalde hoeveelheid energie wordt verbruikt. Met die kennis kan men zuiniger met energie omgaan, door bijvoorbeeld apparaten op bepaalde tijdstippen uit te zetten of het gebruik te verplaatsen naar een tijdstip waarop een goedkoper tarief van toepassing is. KNX zorgt dat de eindgebruiker alle gegevens visueel krijgt aangereikt en zo, vaak grotendeels automatisch, zijn gedragspatroon kan aanpassen. 

Om de markt te informeren, heeft KNX een brochure uitgebracht over de slimme meters in combinatie met KNX. De brochure is in het Nederlands te bestellen via info@knx.nl

www.knx.org 
www.knx-professionals.nl 

Reageer op dit artikel