nieuws

Prijs TU-studente voor oplossingen waterproblematiek steden

Geen categorie

Gebruik regenwater voor het doorspoelen van toiletten en betrek bewoners bij het ontwikkelen van een duurzame delta: oplossingen waarmee TU-studente Anke Poelstra de eerste prijs van de New Generation Competition van de Henry Hudson 400 foundation toegekend heeft gekregen. In de competitie werden studenten uitgenodigd om innovatieve oplossingen aan te dragen voor de waterproblematiek van stedelijke gebieden.

Prijs TU-studente voor oplossingen waterproblematiek steden

Volgens Poelstra kan een duurzame delta niet ontwikkeld worden zonder de betrokkenheid van de inwoners. “Mensen zijn zich vaak niet bewust van de (stedelijke) watercyclus en haar uitdagingen. Een simpel systeem dat regenwater van daken opvangt en doorsluist naar het toilet kan eraan bijdragen dat mensen zich meer bewust worden van de watercyclus en hun invloed erop. Bovendien heeft het direct voordelen, doordat minder water centraal gereinigd hoeft te worden en de run-off van regenbuien wordt vertraagd.”

De jury noemde het plan origineel, doordacht en levensvatbaar. Op 10 september ontvangt Anke de prijs tijdens de conferentie H209 in New York City. Deze bestaat uit een geldbedrag van 5000 dollar en een stageplek in de zomer van 2010.

H209
Nederlandse en Amerikaanse milieu- en waterprofessionals grijpen ‘NY400’, de viering van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en New York, aan om gezamenlijk de wateruitdagingen aan te pakken voor deltagebieden als New York en Nederland. Op 9 en 10 september vormt het Liberty Science Center (New York City) het podium voor ‘H209 Forum: Water Challenges for Coastal Cities’. Het thema van de conferentie is het verbinden van stedelijke deltagebieden als Nederland, Louisiana, Californië, Florida en nu ook New York. Centraal staat de spanning die ontstaat op deze gebieden, die steeds dichter bevolkt raken en tegelijkertijd moeten inspelen op de gevolgen van klimaatverandering.

www.ny400.org

Reageer op dit artikel