nieuws

Paleis met boeken

Geen categorie

Dinsdag 8 september opent de Universiteitsbibliotheek Binnenstad Utrecht aan de Drift officieel haar deuren. Het voormalige werkpaleis van Koning Lodewijk Napoleon is grondig verbouwd, gerenoveerd en voorzien van een nieuw entree. Grosfeld van der Velde Architecten ontwierp het architectonisch plan in nauwe samenwerking met DHV die de bouwkundige uitwerking en de constructies voor haar rekening heeft genomen.

bibliotheek utrecht opening.jpg    bibliotheek utrecht ope-2.jpg
Het totale complex omvat zes Rijksmonumenten, waaronder het hoofdgebouw, de Grande Galerie en de Kapel. Deze laatste was vanaf 1629 een Remonstrantse schuilkelder en werd later bij het paleis ingelijfd als hofkapel. Na 1817 werden de panden gebruikt als boekenopslag. In de loop der jaren is er heel wat geknutseld en verbouwd, waardoor veel oorspronkelijke juweeltjes zijn verdwenen en de oorspronkelijke structuur ver te zoeken was. 

bibliotheek utrecht-1.jpg    bibliotheek utrecht-2.jpg    bibliotheek utrecht-3.jpg
Het realiseren van een natuurlijke ontmoetingsplek van onderwijs en onderzoek, en van medewerker en student was een van de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp. Het programma is op functionele en pragmatische wijze ingepast. Daarnaast zijn de ruimtelijke structuren van de onderling sterk afwijkende panden weer zichtbaar gemaakt en is er eenheid gebracht in het totale complex. Dit is gedaan door bewust te kiezen voor een eenduidige materialisatie, detaillering en kleurstelling. 

bibliotheek utrecht4.jpg    bibliotheek utrecht-5.jpg
Eén van de ingrepen is het in ere herstellen van de karakteristieke boogramen in de voormalige vijftig meter lange balzaal van het hoofdgebouw, de Grande Galerie. Verder is het complex voorzien van een nieuwe ingang die zorgvuldig is ingepast in het bestaande complex.

De bibliotheek herbergt een boekencollectie van 8,5 kilometer, daarnaast zijn er 350 studieplaatsen en is het gebouw voorzien van draadloze internetverbindingen en multimediale apparatuur. De boekencollectie staat in open opstelling haaks op de gevel. Het grootste deel van de studieplekken is gesitueerd aan de gevel en profiteert zo van natuurlijk licht. 

Veel aandacht is besteed aan de inrichting, zoals de studietafels, raadpleegplekken en balies en aan de technische voorzieningen. De armaturen zijn speciaal voor dit project ontwikkeld. 

bibliotheek utrecht trap.jpg    bibliotheek utrecht trap-2.jpg
De werkzaamheden aan de Universiteitsbibliotheek gaan onverdroten door. Begin 2011 moet het project zijn afgerond. Tegen die tijd is het aantal studieplekken uitgebreid met ongeveer 400 plaatsen en staat de boekencollectie op 13,5 kilometer plankruimte.

www.grosfeldvandervelde.nl

Foto’s Wouter Koster

Reageer op dit artikel