nieuws

Huizenbouw ligt bijna stil

Geen categorie

Het volume van de woningbouw is dit jaar met bijna 70 procent omlaag geduikeld. Dit blijkt uit de Thermometer koopwoningen van de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

Opvallend is dat vooral grote projecten, die moeilijk zijn te knippen, het meeste last van de recessie hebben. De grootstedelijke gebieden moesten dan ook de zwaarste afzetverliezen incasseren. Slechts circa 40 procent van de verkopen bij nieuwbouw vindt plaats in de grootstedelijke gebieden, tegen bijna 50 procent een paar jaar geleden. De kleinschalige locaties en de echte dorpsmilieus blijven beter overeind. Als het zo doorgaat, verwachten de ontwikkelaars een verdere, snelle daling met een dieptepunt in 2011. Dan zullen er nog maar zo’n 43.000 woningen worden neergezet, waarvan minder dan 20.000 koopwoningen.

Daarnaast zijn de verkochte woningen kleiner en circa 9 procent goedkoper dan voorheen. De NVB voorspelt dat de woningbouw zo’n 7 miljard euro aan jaarproductie verliest. Mocht de recessie verder aanhouden, dan zullen volgens de NVB ongeveer 100.000 werknemers hun baan verliezen

Bestaande woningen
Hoewel ook de verkoop van bestaande woningen in een diep dal zit (min 43 procent ten opzichte van vorig jaar), verwacht de NVB daar een eerder herstel dan op de nieuwbouwmarkt. Uit recente onderzoeken blijkt dat starters langzaam maar zeker weer de aanschaf van een huis overwegen.

Maatregelen
Volgens de ontwikkelaars en bouwers neemt het kabinet te weinig en te laat maatregelen om de woningmarkt weer vlot te trekken. Vanaf 1 juli wordt de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogd tot 350.000 euro. De NVB ziet graag een verhoging tot tenminste 500.000 euro. Ook het verlagen van de grondprijzen en het versoepelen van de kwaliteitseisen zou een stap in de goede richting zijn. De gemiddelde koper zoekt een nieuwbouwhuis van 250.000 euro en op dit moment ligt de gemiddelde vraagprijs op 290.000 euro. Om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen, willen de ontwikkelaars en bouwers goedkoper kunnen bouwen.

Reageer op dit artikel