nieuws

Essalammoskee niet voor eind dit jaar af

Geen categorie

De Essalammoskee in Rotterdam-Zuid is – ondanks eerdere afspraken tussen de gemeente en het moskeebestuur – niet voor het einde van het jaar klaar. Dat verwacht verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (PvdA). De bouw van het gebedshuis ligt sinds 22 juli van dit jaar stil vanwege nieuwe conflicten tussen het moskeebestuur en de bouwers.

Karakus dreigt daarom opnieuw de bouwvergunning in te trekken als de bouw 26 weken stilligt. Een dergelijke maatregel hing de moskee vorig jaar ook boven het hoofd. De bouw lag toen tussen maart en september ook stil wegens een conflict met de Duitse aannemer. In november presenteerde het moskeebestuur een bouwplanning en beloofde dat de grootste moskee van Nederland voor   eind 2009 af te zijn. 

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om de bouw van de   Essalammoskee, waarvan de eerste steen bijna zes jaar geleden werd gelegd. Zo hield de omvang van het gebouw de gemoederen lang bezig. 

Het gebedshuis krijgt een koepel van 25 meter hoog en minaretten van 50 meter hoog. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst   AIVD deed onderzoek naar de financier van de nieuwbouw. 

De bouw splijt ook de gemeenschap in de moskee. Een deel van de   gelovigen verzet zich tegen de invloed van geldschieters uit het buitenland. 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel