nieuws

In hoge dichtheid wonen op het water

Geen categorie

Koen Olthuis van Waterstudio.NL heeft in opdracht van ONW OPP/BNG voor de nieuwbouwwijk Het Nieuwe Water in het Westland het grootste drijvende appartementencomplex ontworpen. Bijzonder aan het ontwerp is dat het plan een hoge dichtheid bevat, want in lage dichtheden (villa’s) wordt al lang op het water gebouwd.

def-citadel-opening.jpg

Het Nieuwe Water is een polder die na een kunstmatige droge periode weer onder water komt te staan. Het ontpolderen zal de andere polders in de omgeving beschermen tegen overstroming in tijden van hevige regen. De enige manier om een dergelijk project financieel haalbaar te maken, is door bestaande bewoners uit te kopen en nieuwe huizen te bouwen die bestand zijn tegen fluctuerende waterstanden. 

Het project, de Citadel, bestaat uit 60 eenheden. Alle appartementen kijken uit op het water en de meeste hebben een aanlegsteiger voor een kleine boot. Een drijvende weg verbindt de woningen met het vaste land. Door de grote omvang van het complex beweegt het niet. De drijvende fundatie bestaat uit een betonnen kist (72 x 126 x 2,7 meter) waarin zich de parkeergarage bevindt. 

    

De constructie van het gebouw zal worden gebouwd op een op de locatie aanwezige tijdelijke werf. Na het ontpolderen zal de werkelijke diepte van het water 1,8 meter zijn, terwijl 3,6 nodig is. Daarom zal grond worden afgegraven om ruimte te maken voor de 2,7 meter diepe constructie. Wanneer het gebouw af is, zullen de pompen stoppen waardoor de locatie onder water zal komen te staan. Op dat moment zal het hele complex gaan drijven.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Zo is koeling door water door de vloeren te pompen een optie. De gevels bestaan uit aluminium panelen. De productie hiervan is weliswaar relatief duur, maar ze hebben een lange houdbaarheid en vragen weinig onderhoud. 

citadel-3.jpg    citadel-4.jpg 

Met meer dan vijftig dakterassen is het project een uitdaging voor specialisten op dit gebied om te komen met een lichte constructie die tevens bijdraagt aan de klimaatbeheersing in de appartementengebouwen. Een internationale prijsvraag voor de groene daken zal in september van start gaan. 

waterstudio.nl

Foto’s: Architect Koen Olthuis –  Waterstudio.NL

citadel-5.jpg

Reageer op dit artikel