nieuws

UN Studio wint in Sint Petersburg

Geen categorie

UN Studio is met de overwinning aan de haal gegaan in een competitie voor een danstheater van 21.000 vierkante meter in het historische centrum van Sint Petersburg. Het architectenbureau is unaniem tot winnaar uitgeroepen en versloeg hiermee Jean Nouvel uit Frankrijk, Snøhetta uit Noorwegen en het Russiche ZAO.

van berkel sint peters-1.jpg

Het toekomstige Dance Palace gaat deel uitmaken van het European Embankment masterplan voor een nieuw stedelijk gebied in het historische centrum van Sint Petersburg. Het theater wordt een transparant gebouw, een plaats om te zien en gezien te worden. Twee auditoria gaan plaats bieden aan 1300 bezoekers. Het wordt de thuishaven van het Eifman Ballet van choreograaf Boris Eifman.

van berkel-sint peters-2.jpg

Voor een goede akoestiek krijgt de zaal een hoefijzervorm. Deze vorm is in het verleden vaker succesvol gebleken bij ballet- en musicaluitvoeringen. Daarbij wilde Van Berkel een zaal ontwerpen waarin vanaf elke stoel en op elk moment, ongeacht de positie van de uitvoerder op het podium, de voeten van de ballerina’s en de dansers te zien zijn.

van berkel sint peters-3.jpg

Het danstheater geeft zicht op het in de buurt gelegen Prins Vladimir en de Petrus en Paulus kathedralen. Van Berkel: “Het danstheater omlijst twee van de meest uitzonderlijke gebouw van Sint Petersburg.” Niet alleen de centrale hoofdingang in het ontwerp zorgt voor integratie van het gebouw in de omgeving en het openbare gebied, ook de sculpturale vorm draagt daar aan bij.

www.unstudio.com
www.jeannouvel.com
www.snoarc.no

Van Berkel sint peters-4.jpg

Reageer op dit artikel