nieuws

SvdH wint tweede prijs Designing in Teheran

Geen categorie

Het Rotterdamse architectenbureau Scheurwater van den Hoven heeft bij de internationale prijsvraag ‘Designing in Teheran’ de tweede prijs gewonnen. De prijsvraag was uitgeschreven door het Italiaanse modemerk Benetton.

SVDH Benneton Teheran-1.jpg    SVDH Benneton Teheran-3.jpg

De vakjury, onder leiding van de Franse architect Odile Decq, koos het bureau uit meer dan duizend inzendingen voor de prijsvraag ‘One Thousand and one Marbles’. Scheurwater van den Hoven is in 2009 opgericht door de architecten Maarten Scheurwater en Olivier van den Hoven. 

SVDH Benneton Teheran-2.jpg

Aan deelnemers was gevraagd een ontwerp te maken voor een gebouw waarin zowel kledingwinkels als kantoren voor modebedrijven worden samengebracht. Verder bestond het gemengde programma van in totaal 12.000 m2 uit een ondergrondse parkeergarage van vier lagen en penthouses op de bovenste verdieping. Er kon een keuze worden gemaakt uit twee locaties in Teheran. Voor beide locaties werden door de jury winnaars uitgeroepen.

SVDH Benetton Teheran-4.jpg    SVDH Benneton Teheran-5.jpg

De komst van Benetton naar de Iraanse hoofdstad is een bijzondere gebeurtenis. De inzending van Scheurwater en van den Hoven is dan ook met opzet ingetogen. Het is een tijdloze container voor wisselende collecties. Vanaf de straat toont het gebouw geen opvallende etalages of felle reclames. Op het eerste gezicht oogt het massief en introvert. 

SVDH Benneton Teheran-6.jpg

Het programma is verdeeld over twee volumes, een kubus en een smalle schijf. Ertussenin ontstaat een nieuwe stedelijke ruimte, een intieme cul-de-sac waaraan de entrees van de winkels zijn geplaatst. De ingangen naar de kantoren bevinden zich aan de brede Vali Asr boulevard. In de kubus zijn de kantoren gericht op een interne patio die naar boven toe stapsgewijs breder wordt. Zo ontstaat er een binnenwereld met een eigen atmosfeer. 

www.svdharchitecten.nl 
www.benettongroup.com/designinginteheran

Reageer op dit artikel