nieuws

Rotterdamse ‘glazen piramides’ gespaard

Geen categorie

Ector Hoogstad Architecten vestigt zijn kantoor in het monumentale Its-schoolgebouw in Rotterdam-Spangen. Het bureau heeft het meest kenmerkende deel van het pand gekocht waardoor het niet onder de slopershamer terecht komt. Volgende maand begint de renovatie. Voor de huidige gebruiker, het Melanchton College ontwerpt het architectenbureau een nieuwe vleugel aan het oude complex.

Hoogstad-BestaandePiramides.jpg

Het ontwerp van Rein Fledderus (1910-1970), de architect van onder meer De Doelen, is gebaseerd op een modulair bouwsysteem dat hij in de jaren zestig met enkele collega’s ontwikkelde. In Rotterdam zijn vier scholen volgens dit systeem gebouwd. Die in Spangen stond op de nominatie om te worden gesloopt. 

Hoogstad-Exterieur.jpg

Het nieuwe kantoor van Ector Hoogstad Architecten komt in het aula-deel van het gebouw dat na de renovatie zijn uiterlijk heeft behouden. Ook worden alle belangrijke kenmerken gehandhaafd, zoals de grote transparante vliesgevels, de modulaire opbouw en het 3D-vakwerkdag met achttien glazen daklichtpiramides. De huidige techniekhal, met dezelfde dakconstructie, wordt deels behouden. Na de renovatie neemt het Melanchthon College de hal weer in gebruik. De andere twee bouwdelen, met leslokalen en gymzalen, worden gesloopt. 

Hoogstad-InterieurAtelier.jpg

De aula wordt één groot, vijf meter hoog atelier voor de bijna zestig medewerkers van het bureau. Op de begane grond komen een grand café en vergader- en expositieruimte, in totaal 1600 m2. 

Ector Hoogstad Architecten betrekt de nieuwe huisvesting in de zomer van 2010. Vanaf 1 augustus 2009   is het bureau tijdelijk gevestigd in een van de Europoint-kantoortorens aan het Marconiplein, ook in Rotterdam.

Reageer op dit artikel