nieuws

Project – BIG Architects ontwerpt stadhuis in Tallinn

Geen categorie

Het nieuwe stadhuis in Tallinn, de hoofdstad van Estland, wordt ontworpen door Bjarke Ingels Group (BIG). Dit is de uitslag van een onlangs gehouden internationale prijsvraag. Het bureau kwam van alle 81 inschrijvingen als beste uit de bus.

BIG T allinn stadhuis openi.jpg

Het nieuwe stadhuis wordt gerealiseerd op een 35.000 vierkante meter grote kavel nabij een aantal bekende gebouwen, waaronder de Linnahall. De grote uitdaging was het onderbrengen van het administratieve afdelingen ieen passende architectonische structuur. 

BIG Tallinn stadhuis-1.jpg

BIG is zich ervan bewust dat het ontwerp van een openbaar gebouw zoals een stadhuis tot stand moet komen in dialoog met de gebruikers, de politiek, maar ook zeker met de inwoners van de stad. Bovendien moet het aansluiten bij de democratische principes. Transparantie is dan ook het sleutelwoord. Het stadhuis staat vrij op de kavel. Vanuit de ruimte met servicebalies onder een ‘baldakijn’ van kantoren heeft de bezoeker zicht op de activiteiten die plaatsvinden achter de grote glazen gevels. Op hun beurt kijken de medewerkers uit over de stad en haar inwoners. Het stadsbestuur zelf   is ondergebracht in de toren van het stadhuis. Het panoramische uitzicht vanuit deze toren is niet alleen het voorrecht van enkele hooggeplaatste, zoals in vroeger dagen het geval was, maar van alle inwoners en bezoekers van Tallinn. 

BIG Tallinn stadhuis-3.jpg    BIG Tallinn stadhuis-2.jpg

Bjarke Ingels vindt het een eer om het nieuwe stadhuis van Tallinn te mogen ontwerpen, want volgens een oude legende heeft Denemarken zijn vlag te danken aan de veldslag van 15 juni 1219 bij Tallinn in Estland. 

www.big.dk

BIG Tallinn stadhuis-4.jpg

Reageer op dit artikel