nieuws

Portzamparc en Andaloussi ontwerpen theatercomplex in Casablanca

Geen categorie

Christian de Portzamparc en zijn Marokaanse collega Rachid Andaloussi zijn de winnaars van de internationale prijsvraag voor een nieuw theatercomplex in Casablanca.

Portzamparc en Andaloussi ontwerpen theatercomplex in Casablanca

Naast Christian de Portzamparc presenteerden Zaha Hadid, Frank Gehry, Francine Houben van Mecanoo architecten en Rem Koolhaas van OMA een ontwerp voor het theatercomplex. 

Het project is bekend onder de naam ‘CasArt’ en heeft een budget van ongeveer 100 miljoen euro. Het omvat de bouw van het nieuwe theater, de vormgeving van het Mohammed V plein, een parkeergarage onder het plein en de architectuurverlichting van de gebouwen rond het plein.

Het theater krijgt een grote en een kleine zaal en enkele repetitieruimtes. In de grote zaal met 1800 stoelen worden musicals en grote shows geprogrammeerd, maar ook symfonische concerten. De kleine zaal heeft 700 stoelen en zal worden gebruikt voor toneel, dans en experimenteel theater. Het toneel van de kleine zaal is apart te gebruiken als vlakkevloerzaal.

De opening van het complex wordt verwacht in 2014.

De uitslag werd bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Casablanca in het bijzijn van de Minister van Cultuur en de burgemeester van Casablanca. Christian de Portzamparc is geboren is Casablanca en is afgestudeerd aan de Kunstacademie van Parijs in 1970. Hij won de Pritzker architectuurprijs in 1994.Theateradvies bv samen met bureau PRC organiseerde samen met het bureau PRC de prijsvraag in opdracht van de stad Casablanca. De inzendingen zijn tot 15 juli te zien in de tuinen van de Kunstacademie van Casablanca. 

Reageer op dit artikel