nieuws

Oplevering – Patio’s met hout en kunststof in een betonnen hal

Geen categorie

Het jonge bureau CUBE-architecten ontwierp voor opdrachtgever Startgoed Amsterdam een bedrijfsverzamelgebouw in een voormalig waterleidingbedrijf aan de Transformatorweg.

cube1.jpg    cube2.jpg

Het gebouw van 6900 m2 is op een opmerkelijke manier geschikt gemaakt voor de vestiging van kleine kantoren, bedrijven en ateliers: CUBE stelde voor een aantal patio’s in het gebouw aan te brengen. Zo konden kleine bedrijfsunits van 20 tot 50 m2 worden gerealiseerd, die, naast extra daglicht, ook de mogelijkheid bieden ‘een luchtje te scheppen’.

cube6.jpg

Energiezuilen
De oude industriële hal werd gedomineerd door betonnen kolommen, enorme betonnen liggers en sheddaken. Op geen enkele manier voldeden de installaties in het gebouw aan het nieuwe gebruik, ze dienden voor het grootste deel te worden vervangen. Om de units zo flexibel mogelijk te houden en de mogelijkheid open te laten om units gemakkelijk samen te voegen dan wel op te splitsen, wordt alle data en elektra in de units via verplaatsbare ‘energiezuilen’ aangeboden. 

cube3.jpg    cube4.jpg

Contrasten
Naast de technische uitwerking was de grootste architectonische uitdaging de hal als herkenbare eenheid te bewaren, en toch de ruimte op te delen. Er is naar een contrast gezocht door materialen te gebruiken die duidelijk herkenbaar zijn en afwijken van het beton: kozijnen van onbehandeld Iroko-hout en lichtdoorlatende wanden. Deze zijn opgebouwd uit verticaal geplaatste kunststof panelen in drie uitvoeringen: opaal wit, transparant wit en mat transparant. De combinatie van de panelen met de kozijnen geven de nieuwe invulling een sterk verticaal karakter.

cube5.jpg     

Patio’s 
De patio’s zijn geheel gehuld in onbehandeld hout. Voor de kozijnen is, net als voor de binnenkozijnen, Iroko gebruikt, voor de gevels gemodificeerd hout van Stellac . De patio’s zijn zo ook een verbinding tussen de verschillende gebruikers van het bedrijfsverzamelgebouw. Net als de kleurige gezamenlijke koffiecorners, zijn het plekken waar men elkaar in de zomer kan tegenkomen. De picknicktafels en zit-keien kunnen voor zowel lunches of eventueel informeel overleg worden gebruikt. 

www.cube-architecten.nl

Reageer op dit artikel